Chlebek bananowy

Chlebek bananowy, czyli najfajniejszy sposób na wykorzystanie bananów tak dojrzałych, że aż same chcą wyjść z kuchni;) Przepisów na ten chlebek jest mnóstwo, ale podrzucimy Wam dziś jeden z naszych sprawdzonych.

Taki chlebek też super sprawdzi się jako lunch dla dziecka do śniadaniówki. Warto dodać do tego jeszcze świeże owoce, orzechy czy naturalny jogurt pitny i przekąska gotowa:)

SKŁADNIKI (na foremkę keksówkę):
– 3-4 mocno dojrzałe banany (+ opcjonalnie 1 dodatkowy),
– 2 jajka,
– 100 g masła, roztopionego i przestudzonego (można wymienić na olej rzepakowy),
– pół kubka jogurtu naturalnego (75 g),
– 140 g mąki pszennej typ 500,
– 80 g mąki owsianej (zmielone płatki owsiane),
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– po połowie łyżeczki soli i cynamonu,
– 100 g ksylitolu / erytrytolu,
– garść orzechów lub kilka kostek gorzkiej czekolady (opcjonalnie).

Wykonanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Zblendować mokre składniki (banany, jajka, masło, jogurt).
3. Dodać resztę składników i wymieszać. Na koniec można dorzucić posiekane orzechy lub czekoladę.
4. Ciasto przelać do formy. Na wierzch ułożyć przekrojonego w połowie banana, jeśli mamy. Można jeszcze posypać odrobiną czekolady.
5. Piec około 50-60 minut (do suchego patyczka).
Dobrze smakuje z dodatkiem masła orzechowego lub serka kanapkowego typu Bieluch.

Sprawdź też inne nasze przepisy na desery:
Tarta z kremem mascarpone i truskawkami
Muffinki kakaowe na weekend
Sernik na zimno z owocami
Szarlotka
Ciasto dyniowo-jabłkowe

Podobne wpisy