Ciasto dyniowo-jabłkowe
Jesień niewątpliwie kojarzy się nam z dynią i jabłkami. Dziś pomysł na zdrowy jesienny deser.
Składniki:
- 2/3 szklanki puree z dyni (ugotowana, ostydzona, zblendowana dynia)
- 1/3 puree z jabłka (ugotowane, ostydzone, zblendowane jabłko)
- 2 jajka
- 2 banany
- 12 daktyli
- 90 g (6 łyżek) mąki owsianej (zmiksowane płatki owsiane górskie)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu)
- 50 g gorzkiej czekolady
- 60 g orzechów włoskich
- 3 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
1. Puree dyniowe i jabłkowe należy zmiksować z bananami, jajkami, olejem i daktylami.
2. Mąkę owsianą wymieszać z sodą i cynamonem.
3. Wsypywać porcjami mąkę z sodą i cynamonem do mokrej masy ciągle mieszając mikserem.
4. Gotowe ciasto należy przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Poszakować czekoladę i orzechy. Kolejno należy ułożyć je na wierzch ciasta i dociśnąć dłonią.
6. Piec ciasto ok 45 min w temp 180C.
Przepis pochodzi ze strony Barbell Kitchen (http://barbellkitchen.pl/wp461/przepis/ciasto-dyniowe/) z drobną modyfikacją, bo brakło mi dynii więc dołożyłam jabłka ale wyszło super 🙂