Szarlotka
Ten przepis jest zdecydowaną REWELACJĄ !!! Zdrowe składniki a smak dorównuje tradycyjnej wersji tego ciasta.
SKŁADNIKI:
SPÓD:
- 1 szklanka płatków owsianych
- ½ szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej lub innej dowolnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g ksylitolu
- 80 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
KRUSZONKA:
- ½ szklanki płatków owsianych
- 50 g masła
- 4 łyżki ksylitolu
JABŁKA:
- 1 – 1,5kg obranych jabłek (ja dałam więcej 🙂
- ½ łyżeczki cynamonu
WYKONANIE:
Jabłka zetrzeć na grubych oczkach, przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem, około 10 minut lub dłużej (jeśli mamy soczyste jabłka warto dłużej je dusić, żeby odparował nadmiar wody). Dodać cynamon, wymieszać i jeszcze chwilkę przesmażyć.
Zmiksować wszystkie płatki owsiane na mąkę. Zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę, uformować kulę i umieścić w zamrażarce, na czas przygotowania reszty składników.
WYKONANIE SPODU: Wymieszać suche składniki, dodać bardzo miękkie masło, jogurt i żółtko, zagnieść i uformować kulę. Wstawić do lodówki na 30 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i wyłożyć blaszkę papierem ( u mnie okrągła średnicy 20 cm).
Wylepić foremkę lub tortownicę ciastem, wyłożyć równomiernie jabłka, zetrzeć kruszonkę na tarce bezpośrednio na jabłka. Piec około 40-50 minut, aż wierzch będzie przyrumieniony.
Świetnym dodatkiem do takiego ciasta będzie jogurt naturalny/kokosowy czy szklanka świeżego kefiru. Dzięki temu mamy zdrowy i pełnowartościowy podwieczorek.
Przepis pochodzi ze strony Fantazje Magdy K. (http://fantazjemagdyk.blogspot.com/)