Gulaszowa zupa z kiszoną kapustą
Zupa gulaszowa to idealne danie na obiad lub pomysł na ciepłą kolację.
SKŁADNIKI (na 1 porcję około 300 kcal);
- Wołowina np.mięso gulaszowe- 80 g,
- cebula – mała sztuka,
- czosnek – ząbek,
- olej kokosowy/rzepakowy,
- przecier pomidorowy – łyżeczka,
- przyprawy: cynamon, słodka papryka, sól, pieprz, mielony kminek, majeranek,
- papryka (zielona, czerwona lub żółta) – mała sztuka,
- kapusta kiszona – około 100 g.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Cebulę i czosnek również pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej, dodać mięso i smażyć na średnim ogniu około 8-10 min, aż się mocno zrumieni. Następnie dodać cebulę, czosnek, przyprawy i smażyć jeszcze kilka minut. Dodać przecier i wymieszać. Zalać bulionem i dodać przyprawy. Gotować zupę pod przykryciem na małym ogniu około 30-40 min. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy razem z kiszoną kapustą. Gotować na małym ogniu jeszcze 10-15 min. Na koniec można dodatkowo doprawić wg uznania, jednak pamiętajcie, żeby nie używać magi, vegety oraz dużych ilości soli 🙂