Czekoladowa komosa ryżowa z pomarańczą i pistacjami

Dzień dobry! Jeśli lubisz słodkie śniadania w wersji z czekoladą to koniecznie zobacz sobie tę propozycję!

Składniki:

  • 50 g komosy ryżowej,
  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego,
  • 2 kostki gorzkiej czekolady (ok. 16 g),
  • opcjonalnie 1 łyżeczka erytrytolu lub ksylitolu,
  • 1 mała pomarańcza (ok. 140 g),
  • 1 łyżka pistacji (15 g).

Wykonanie:

1. Kaszę ugotować na mleku.
2. Wymieszać z czekoladą i słodzikiem.
3. Podawać z owocami i orzechami.

Przybliżone wartości odżywcze: 540 kcal, 22 g białka, 20 g tłuszczu, 70 g węglowodanów (w tym 8 g błonnika), a także: 1/3 dziennego zapotrzebowania na wit. B1, B2, B12, kwas foliowy i wapń, prawie 100% dziennego zapotrzebowania na wit. C, połowa dziennego zapotrzebowania na magnez, 6,5 mg żelaza, czyli około 2/3 dziennego zapotrzebowania u mężczyzn i 1/3 u kobiet. Wprawdzie jest to żelazo ze źródeł roślinnych, które przyswaja się gorzej niż to z mięsa, ale dodatek witaminy C (pomarańcza) poprawi ten wynik. Jest moc!

Skusisz się?

Podobne wpisy