Omlet z wędzonym łososiem i cukinią
Ostatnio chętnie sięgam na śniadanie po omlety. Ostatnio podrzucałyśmy pomysł na prosty omlet na słodko (omlet bananowy), a dziś będzie coś na słono, z dodatkiem wędzonego łososia, cukinii i suszonych pomidorów. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki:
- 150 g cukinii (pół średniej sztuki),
- 1 łyżeczka oliwy,
- 2 jajka,
- pół opakowania wędzonego na zimno łososia (50 g),
- 30 g suszonych pomidorów,
- 2 łyżki mleka,
- pieczywo do podania.
Wykonanie:
- Cukinię pokroić na kawałki i poddusić na patelni na oliwie. Doprawić solą i pieprzem, można podlać odrobiną wody.
- W miseczce połączyć jajka, kawałki łososia, pokrojone suszone pomidory i mleko. Można doprawić pieprzem i ziołami.
- Masę jajeczną wylać na patelnię z cukinią, rozprowadzić równomiernie.
- Patelnię przykryć i piec na małym ogniu aż jajko się zetnie. Można obrócić na drugą stronę jeśli wolimy mocniej przypieczony omlet.
- Podawać z pieczywem.
Przybliżone wartości odżywcze (z 2 kromkami pieczywa – 60 g): 510 kcal, 33 g białka, 25 g tłuszczu, 39 g białka (w tym 7 g błonnika).