Makaron ze szpinakiem, pomidorami i wędzonym łososiem
Dzień dobry! Macie już plan na jutrzejszy obiad? Może sprawdzi u Was się pomysł na szybki makaron ze szpinakiem, pomidorami i wędzonym łososiem. Jest prosty do zrobienia, sycący i zapewni Wam sporą porcję warzyw!
Składniki na 2 porcje:
– 150 g pełnoziarnistego makaronu,
– 1 łyżka oliwy,
– 300 g szpinaku,
– 3-4 ząbki czosnku,
– 4 sztuki pomidorów suszonych w oleju,
– 200 g pomidorków koktajlowych,
– 4 łyżki śmietany 12% tłuszczu,
– 1 opakowanie wędzonego łososia (100g).
Wykonanie:
1. Makaron ugotować al dente.
2. Rozgrzać patelnię z oliwą. Szpinak posiekać, wrzucić na patelnię i podgrzewać aż zwiędnie. Następnie dodać rozdrobniony czosnek i pokrojone w paski suszone pomidory. Wymieszać razem.
3. Patelnię zdjąć z ognia, dodać pokrojone pomidorki i śmietanę. Wymieszać i doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. Na koniec wymieszać z makaronem.
4. Przełożyć na talerze i na wierzch położyć kawałki łososia. Jeśli macie więcej czasu to jeszcze lepiej sprawdzi się tutaj świeży łosoś – upieczony lub ugotowany na parze.
Smacznego!