Leczo w wersji bez mięsa, z ciecierzycą i pieczarkami. Czyli znany obiad w roślinnym wydaniu – idealny żeby przygotować go na 2, a może nawet 3 dni 🙂

Czego potrzebujesz?
– 3-4 łyżki oliwy,
– 1 cebula,
– 1 słoik ciecierzycy (400 g),
– przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona, opcjonalnie sos sojowy,
– 2-3 papryki, najlepiej w różnych kolorach,
– 200-300 g pieczarek,
– 1 cukinia,
– 1 puszka pomidorów,
– natka pietruszki do posypania,
– do podania: pieczywo lub kasza (u mnie kasza bulgur).

Wykonanie:
1. Warzywa pokroić, ciecierzycę odsączyć i wypłukać z zalewy.
2. Na patelni na oliwie podsmażyć cebulę, a gdy się zeszkli dodać ciecierzycę. Po chwili dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.
3. Kolejno dodawać papryki, po kilku minutach pieczarki a następnie cukinię.
4. Chwilę podsmażyć i zalać pomidorami, dusić kilka minut. W razie potrzeby jeszcze doprawić.
5. Posypać posiekaną natką i podawać z kaszą lub pełnoziarnistym pieczywem.