Faszerowane bakłażany

Co powiecie na pieczone faszerowane bakłażany? To aż 300 g warzyw w porcji! Może taka propozycja sprawdzi się Wam na jutrzejszy lub weekendowy obiad?

PIECZONY BAKŁAŻAN Z KASZĄ I SEREM

SKŁADNIKI (2 porcje):
???? 1 duży bakłażan lub 2 małe (około 400 g),
???? 80 g kaszy bulgur,
???? 2 łyżki oliwy,
???? 1 mała cebula,
???? 2 ząbki czosnku,
???? 1 duży pomidor,
???? przyprawy: kurkuma, oregano, kmin rzymski, kolendra, papryka słodka i ostra, sól, pieprz,
???? 100 g sera, np. mozzarella, ser żółty tarty (u mnie cheddar + mozzarella).

WYKONANIE:
1. Bakłażany przeciąć wzdłuż na pół. W środku ponacinać nożem w kratkę (bez przekrajania skórek). Natrzeć solą oraz oliwą (1 łyżka). Piec około 30-35 minut w 180 stopniach.
2. W międzyczasie ugotować kaszę.
3. Rozgrzać patelnię z resztą oliwy. Poddusić cebulę, czosnek i pokrojonego pomidora. Można też dorzucić inne warzywa, które potrzebujemy wykorzystać (ja dodałam kawałek papryki). Dodać kaszę i przyprawy, wymieszać.
4. Bakłażany wyjąć z piekarnika i wyjąć z nich środek (zostawić około 1 cm miąższu). Wydrążony środek dodać na patelnię, dorzucić pół porcji sera i wymieszać.
5. Tak powstałym farszem nadziewać bakłażany (tyle ile się zmieści – resztę zjeść jako dodatek). Na wierzch ułożyć resztę sera.
6. Całość zapiekać jeszcze około 15 minut.

Przybliżone wartości odżywcze: 490 kcal, 21 g białka, 24 g tłuszczu, 49 g węglowodanów (w tym 9 g błonnika).

Podobne wpisy