Omlet bananowo-marchewkowy

Śniadanie na słodko, ale dostarczające porcję warzyw? Czemu nie!

OMLET BANANOWO-MARCHEWKOWY, takie połączenie dziś Wam proponujemy do wypróbowania.

Składniki:

  • 1 mały banan, słodki (60-70 g),
  • 1 duża marchewka (ok. 70-100 g),
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka jogurtu,
  • 30 g mąki, np. owsianej, orkiszowej pełnoziarnistej,
  • proszek do pieczenia,
  • pół łyżeczki oliwy.
  • opcjonalnie do podania: 15 g masła orzechowego + garść borówek.

Wykonanie:

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę (nie jest to niezbędne, ale omlet będzie bardziej puszysty).
2. Żółtka połączyć z rozgniecionym bananem, mąką i proszkiem. Dodać startą na tarce na małych oczkach marchewkę i wymieszać.
3. Patelnię natłuścić (można rozprowadzić oliwę za pomocą pędzelka) i rozgrzać.
4. Masę wylać na patelnię. Piec omlet na małym ogniu z obu stron pod przykryciem.
5. Podać z wybranymi dodatkami.

Przybliżone wartości odżywcze (z dodatkami): 510 kcal, 24 g białka, 24 g tłuszczu, 55 g węglowodanów (w tym 8 g błonnika).

Podobne wpisy