Omlet bananowo-marchewkowy
Śniadanie na słodko, ale dostarczające porcję warzyw? Czemu nie!
OMLET BANANOWO-MARCHEWKOWY, takie połączenie dziś Wam proponujemy do wypróbowania.
Składniki:
- 1 mały banan, słodki (60-70 g),
- 1 duża marchewka (ok. 70-100 g),
- 2 jajka,
- 1 łyżka jogurtu,
- 30 g mąki, np. owsianej, orkiszowej pełnoziarnistej,
- proszek do pieczenia,
- pół łyżeczki oliwy.
- opcjonalnie do podania: 15 g masła orzechowego + garść borówek.
Wykonanie:
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę (nie jest to niezbędne, ale omlet będzie bardziej puszysty).
2. Żółtka połączyć z rozgniecionym bananem, mąką i proszkiem. Dodać startą na tarce na małych oczkach marchewkę i wymieszać.
3. Patelnię natłuścić (można rozprowadzić oliwę za pomocą pędzelka) i rozgrzać.
4. Masę wylać na patelnię. Piec omlet na małym ogniu z obu stron pod przykryciem.
5. Podać z wybranymi dodatkami.
Przybliżone wartości odżywcze (z dodatkami): 510 kcal, 24 g białka, 24 g tłuszczu, 55 g węglowodanów (w tym 8 g błonnika).