Sałatka z awokado, pomarańczą i mozzarellą
Dziś na stole wylądowała sałatka z awokado, pomarańczą i mozzarellą 🙂 I chociaż takie wydanie sałatki lepiej byłoby nazwać deserowym, to nie można jej odmówić wartości odżywczych! Więc jeśli przemawiają do Was takie smaki to spróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI (2 porcje):
– 4 garści zieleniny (u mnie rukola),
– 2 pomarańcze,
– 1 kulka mozzarelli (light lub zwykłej),
– 1 miękkie awokado,
– garść dowolnych orzechów,
– 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa,
Sos:
– sok wyciśnięty z połowy pomarańczy,
– 1 łyżka oliwy,
– 1 łyżeczka miodu,
– 1 łyżeczka musztardy,
– cynamon.
WYKONANIE:
W miseczce ułożyć rukolę. Pomarańcze obrać, z połówki owocu wycisnąć sok. Sok odstawić a pozostałe cząstki pomarańczy dorzucić do rukoli. Dodać kawałki mozzarelli i awokado, posypać posiekanymi orzechami. Do soku z pomarańczy dodać resztę składników na sos i dokładnie wymieszać. Polać sałatkę. Pieczywo pokroić w kostkę i opiec przez chwilę w piekarniku lub na suchej patelni. Dodać do sałatki.
A Wy lubicie sałatki z dodatkiem owocu czy to kompletnie nie Wasza bajka? 😉