Masz ochotę na coś słodkiego i chwilę wolnego czasu? Jeśli dodatkowo lubisz czekoladę to to Ci się spodoba!

Gruszka pieczona z czekoladą i orzechami – pachnący i ciepły deser, który praktycznie zrobi się sam 🙂

Potrzebujesz (na 1 porcję):
– 1 dojrzała gruszka,
– odrobina soku z cytryny,
– 2 kostki gorzkiej czekolady (70% kakao),
– 10 g migdałów, lub innych orzechów,
– opcjonalnie – cynamon.

Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Gruszkę przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne (np. przy pomocy łyżeczki). Skropić niewielką ilością soku z cytryny. Czekoladę i orzechy posiekać i ułożyć w powstałe w połówkach gruszki zagłębienia. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli gruszki się przewracają, można zrobić im podpórki z folii aluminiowej). Piec około 15 minut. W razie potrzeby polać przed podaniem miodem. Można posypać cynamonem. Dobrze smakują w towarzystwie jogurtu lub kawy ☕️