Blog

10 pomysłów na zdrową śniadaniówkę dla dziecka
Wakacje dobiegły końca, a to oznacza powrót do szkolnej rutyny. Warto zadbać o to, aby dzieci miały pełnowartościowe i smaczne posiłki, które dostarczą im energii na cały dzień nauki oraz zabawy. Dlatego dziś 10 propozycji na zdrowe i pyszne lunchboxy! 1. KANAPKI – wiadomo że sprawdzają się najlepiej! Warto pamiętać o pełnoziarnistym pieczywie, różnorodnej zawartości i sporej porcji warzyw – jeśli nie zmieszczą się do kanapki…

Celebrujmy czas posiłku!
Czujesz, że czasem zbyt mało skupiasz się na posiłku? Jesz bardzo szybko i później trudno jest Ci poczuć sytość? Podczas posiłku oglądasz ulubiony serial? Jeśli tak to, ten wpis jest dla Ciebie! Weekend to dobry moment, aby zwolnić tempo i skupić się na świadomym spożywaniu posiłków, czyli „mindful eating”. W ciągu tygodnia często jemy w pośpiechu, z głową pełną myśli o pracy i obowiązkach. Weekend…

Jak mrozić owoce? 7 wskazówek!
Zatrzymajmy sobie smaki lata na dłużej! Lato w pełni, a to oznacza obfitość świeżych, pysznych owoców sezonowych. Aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto zamrozić trochę zapasów. U mnie co jakiś czas kolejne paczuszki trafiają do zamrażarki, jeszcze tylko czekam na maliny! Jeśli także chcesz zadbać o zapasy owoców w zamrażarce to mamy dla Ciebie kilka praktycznych wskazówek, jak je mrozić: Pamiętajcie, że zamrażanie…

Strączki dla całej rodziny
Dlaczego warto jeść strączki? Poznaj ich zdrowotne supermoce! Nasiona roślin strączkowych, takie jak fasola, soczewica, groch czy ciecierzyca, są wartościowym składnikiem naszej diety. Wiemy jednak, że nie każdy jest do nich przekonany – dlatego dziś na grafice podrzucamy kilka pomysłów na dania ze strączkami, które posmakują Tobie i Twojej rodzinie. Warto zacząć od dodatku strączków do znanych i lubianych potraw mięsnych lub…

Co do kanapek zimą?
Jakie warzywa dodajecie najczęściej do kanapek w okresie zimowym, kiedy świeże warzywa są trudniej dostępne? A jeśli już są, to ich smak jest dalece inny od oczekiwanego… Podrzucamy dziś na grafice kilka pomysłów, z których my chętnie korzystamy. Jak widać zimą wcale nie musi być monotonnie! Nadal jest sporo smacznych i w miarę niedrogich warzyw, które można wykorzystać jako dodatek do kanapki 🙂

Czy soki to dobry zamiennik owoców?
Dziś omówimy pokrótce kolejny mit dietetyczny: CZY SOKI STANOWIĄ DOBRY ZAMIENNIK OWOCÓW? Nie można postawić znaku równości pomiędzy porcją owoców a porcją soku. Trzeba mieć świadomość, że sok zawiera dużo mniej błonnika (a może go wcale nie zawierać) oraz że jest dużo uboższy w witaminy w porównaniu do całych owoców. Wypicie 0,5 litra soku nie sprawi większych trudności, a już zjedzenie…

Czy można podgrzewać żywność w mikrofalówce?
CZY PODGRZEWANIE ŻYWNOŚCI W MIKROFALÓWCE JEST BEZPIECZNE – czyli opowiadamy o kolejnych mitach związanych z żywieniem. Stwierdzenie, że podgrzewanie jedzenia w mikrofalówce jest szkodliwe nie ma praktycznie nic wspólnego z rzeczywistością. Nie trzeba się tego obawiać. Warto wiedzieć, że promieniowanie mikrofalowe jest niejonizujące. Poza tym jesteśmy od niego odizolowani, ponieważ konstrukcja mikrofalówki jest szczelna i nie wypuszcza promieniowania tego na zewnątrz. Tak…

Ile soli znajdziemy w produktach spożywczych?
Średnie spożycie soli w Polsce to ok. 11 g dziennie, podczas gdy zaleca się aby nie przekraczało ono 5 g! Mamy więc w tej kwestii sporo do zrobienia. Kiedy myślimy o soli, zwykle mamy na myśli tę sól kuchenną, którą dodajemy do dań. Jednak już znaczące jej ilości dostarczamy sobie z produktami spożywczymi, do których jest dodawana, np. wędliny, ryby wędzone, sery żółte, pieczywo,…

Czy można dodawać sok z cytryny do herbaty?
CZY MOŻNA PIĆ HERBATĘ Z DODATKIEM SOKU Z CYTRYNY – czyli opowiadamy o kolejnych dietetycznych mitach. Połączenia herbaty z cytryną nie warto się obawiać. Warto natomiast wiedzieć skąd się wzięło przekonanie o szkodliwości takiego połączenia. Herbata, poza wieloma wartościowymi składnikami zawiera również glin, który jest pierwiastkiem toksycznym dla człowieka. Na szczęście w naparze herbacianym występuje on w formie praktycznie nieprzyswajalnej przez organizm. Teoretycznie…

Czy węglowodany tuczą?
CZY CHLEB / ZIEMNIAKI / WĘGLOWODANY TUCZĄ? Czyli kolejna część omawiania mitów dietetycznych! Właściwie w miejscu pieczywa czy ziemniaków w nagłówku mógłby się znaleźć dowolny inny produkt. „Chleb tuczy”, „mąka tuczy”, „węglowodany tuczą” itd. Stwierdzenia tego nie można jednak uznać za prawdziwe – NIE TYJEMY OD KONKRETNYCH PRODUKTÓW. Tyjemy od NADWYŻKI ENERGETYCZNEJ, a chudniemy od DEFICYTU kalorycznego –…

Czy można jeść po godzinie 18-tej?
NIE POWINNO SIĘ JEŚĆ PO GODZINIE 18-TEJ! – czyli kontynuujemy wyjaśnianie mitów dietetycznych! Choć pewnie każdy kiedyś słyszał to stwierdzenie, to nie do końca jest ono właściwe. Jego popularność mogła wziąć się stąd, iż jest to jeden ze sposobów intuicyjnego wygenerowania deficytu energetycznego, a tym samym schudnięcia (zwłaszcza u osób, które wcześniej miały nawyk pojadania po kolacji). Faktem jest, że wieczorem…

Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?
CZY POŁĄCZENIE POMIDORA Z OGÓRKIEM JEST SZKODLIWE? Czyli opowiadamy o popularnych mitach dietetycznych! Mówi się czasem, że nie wolno łączyć pomidora z ogórkiem, ponieważ nawzajem znoszą swoje korzystne dla zdrowia właściwości. Nieraz wręcz uznaje się to połączenie za szkodliwe! Przekonanie takie wzięło się stąd, że ogórek zawiera enzym askorbinazę, która częściowo rozkłada witaminę C zawartą w pomidorze (i innych produktach) –…

Co jeść po treningu?
POSIŁEK PO TRENINGU – co jeść, aby wspierać regenerację swojego organizmu i postępy w treningach? Lato to czas, kiedy zdecydowanie chętniej jesteśmy aktywni fizycznie. Częściej mamy możliwość na aktywność na świeżym powietrzu i więcej różnych sportów jesteśmy w stanie wypróbować. Dlatego dziś krótko i do rzeczy – co jeść jako posiłek potreningowy? Ale najpierw o tym, kiedy go zjeść – nie ma potrzeby jeść od…

Jak wybrać aktywność fizyczną dla siebie?
Zgodnie z rekomendacjami WHO tygodniowo powinniśmy wykonywać 150-300 minut aktywności fizycznej o umiarkowanej intensywności (lub 75-150 minut aktywności o dużej intensywności). W przypadku dzieci i młodzieży powinno to być 60 minut dziennie. To całkiem spore ilości, zwłaszcza jeśli dotychczas nie mieliśmy nawyku regularnej aktywności fizycznej. Jeśli właśnie jesteś w tym miejscu, to mamy dla Ciebie 10 wskazówek – jak wybrać aktywność fizyczną dla siebie. Mamy…

Jak zdrowiej grillować – 10 wskazówek
Dziś mamy dla Was praktyczne porady jak sprawić by wiosenno-letnie grillowanie było dla nas zdrowsze i bardziej odżywcze oraz jak zmniejszyć ryzyko przekroczenia swojego dziennego zapotrzebowania spożywając grillowane potrawy. Ostatnio wzięłyśmy pod lupę produkty nadające się do grillowania, więc jeśli jeszcze nie widzieliście tego zestawienia to koniecznie zajrzyjcie: GRILL POD LUPĄ A teraz lecimy ze wskazówkami! 1. POSTAW NA WARZYWA – jak w każdym posiłku,…

Grill pod lupą
Majówka tuż tuż i choć póki co pogoda nie nastraja zbyt optymistycznie, to z pewnością w najbliższych dniach znajdzie się okazja do GRILLOWANIA! A może już rozpoczęliście sezon? Temat grillowania też coraz częściej pojawia się na naszych wizytach, więc dziś podrzucamy Wam analizę produktów nadających się na grilla. Pamiętajmy, że grill to nie tylko kiełbaska! Nadaje się do niego także dużo innych mięs, ryby, sery,…

8 wskazówek jakie posiłki zamawiać w restauracji
Niezależnie od tego, czy jesteśmy na diecie, czy nie, czasem – częściej lub rzadziej – jadamy posiłki w restauracji. Dania tam serwowane są dla nas bardzo smakowite, często przez dodatek sporej ilości tłuszczu, który jest nośnikiem smaku, dużej ilości przypraw (w tym soli), cukru itp. O ile wyjścia do restauracji zdarzają Ci się rzadko, nie będzie to problematyczne. Jeśli jednak częściej…

Jak wrócić do zdrowej rutyny po Świętach?
Po Świętach, czyli dniach obfitych w pyszne potrawy, z pewnością wiele z Was chce już wrócić do zdrowych nawyków żywieniowych. My także wracamy do codziennej rutyny, dojadając jeszcze świąteczne sałatki i wdrażając nieco ruchu 😉 Poniżej podrzucamy kilka praktycznych wskazówek, które pomogą Wam powrócić do zdrowego jedzenia po świątecznych przyjemnościach: 1️⃣ ZNAJDŹ SWOJĄ MOTYWACJĘ – zastanów się, dlaczego chcesz wrócić do zdrowego żywienia….

NOWALIJKI, czyli kilka słów o wiosennych warzywach
Przełom marca i kwietnia to czas, kiedy w sklepach możemy znaleźć pierwsze sezonowe warzywa – póki co szklarniowe, a od maja/czerwca również te z pól uprawnych. Poświęcimy im dziś kilka słów. NOWALIJKI, czyli młode warzywa, to coś, na co bardzo czekamy po zimowych kiszonkach i przetworach. Świeża zielenina na talerzach to coś, co od razu przywodzi na myśl nadejście wiosny! Zobaczcie na grafikach, jakie dokładnie warzywa zaliczamy…

NAWODNIENIE – zobacz ile pić wody i dlaczego!
Cześć! Dziś będzie o roli płynów. Letnie weekendy, a więc więcej aktywności fizycznej i wyższa temperatura to doskonała okazja, żeby przypomnieć o czymś, nad czym zawsze pracujemy z naszymi Pacjentami – o odpowiednim NAWODNIENIU. Przygotowałyśmy grafiki przedstawiające, ile właściwie potrzebujesz płynów każdego dnia, skąd je brać i dlaczego to takie ważne. A jeśli szykuje się intensywny wysiłek fizyczny, zobacz jak przygotować domowy napój izotoniczny – czyli…

Jak powstają Wasze plany żywieniowe?
Na co zwracamy uwagę, komponując dla Was plany żywieniowe? Ci, którzy już nas znają, wiedzą, że nie bazujemy na gotowych szablonach diet – każdy plan jest przez nas komponowany indywidualnie, aby jak najlepiej dopasować go do danej osoby. Opowiemy dziś w skrócie, co to oznacza w praktyce? 1. Założenia planu dobieramy w zależności od celu współpracy. Inne posiłki dostanie osoba, która chciałaby schudnąć,…

Jak czytać etykiety – najważniejsze informacje
KRÓTKI PRZEWODNIK CZYTANIA ETYKIET – zobacz, na co zwracać uwagę, aby kupować bardziej świadomie! Wrzucamy Wam dziś na grafikach najważniejsze informacje, jakie znajdziecie na etykietach produktów spożywczych. Większa wiedza żywieniowa będzie się przekładać na zdrowsze wybory, a te zaś będą skutkować poprawą jakości produktów oferowanych przez producentów żywności. O czym więc warto pamiętać? 1. IM KRÓTSZY SKŁAD TYM LEPSZY, ale… Choć…

Co zabrać ze sobą do pracy?
Dzień dobry! Dziś kolejny wpis dotyczący pomysłów na przekąski do pracy! Poprzednie nasze propozycje znajdziesz tutaj: Pomysły na posiłki do pracy Pomysły na przekąski do pracy Do tego dorzucamy kolejne propozycje, które u nas super się sprawdzają: 1. SAŁATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I SEREM FETA, z pomidorkami, ogórkiem, cebulą, pestkami dyni i mixem sałat. Do tego pieczywo i sos (oliwa, sok z cytryny, musztarda, miód, przyprawy). Sos najlepiej dodać tuż…

4 SPOSOBY na łatwiejsze gotowanie przez cały tydzień
Wraz z weekendem przychodzi chwila wytchnienia od codziennego zabiegania. My ten czas często wykorzystujemy na ułatwienie sobie życia w tygodniu. Co to znaczy? To, że poświęcając nieco więcej czasu w weekend na przygotowanie posiłków, realnie zmniejszamy ilość czasu i energii, które później w kolejnych dniach tygodnia byśmy na to potrzebowały. Dlatego dziś zbierzemy w całość 4 konkretne wskazówki jak ułatwić sobie przygotowanie posiłków na cały tydzień. Tak, by…

Jak przechowywać PIECZYWO?
Tym razem kontynuujemy kwestie przechowywania żywności i bierzemy na tapet pieczywo! Poprzednie wpisy o przechowywaniu znajdziesz tutaj: Jak przechowywać warzywa korzeniowe? Jak przechowywać awokado? A więc jak przechować pieczywo, by uchronić je przed zbyt szybkim wysuszeniem lub spleśnieniem? Po pierwsze wybór odpowiedniego pieczywa – wybierz pieczywo z dobrym, prostym składem. Dodatkowo chleb na zakwasie będzie nieco trwalszy od tego na drożdżach. Nie przechowuj pieczywa w foliowym…

Jak przechowywać AWOKADO?
Dziś wpis dotyczący przechowywania żywności! Odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych to krok to zminimalizowania marnowania żywności. A te kwestie są dla nas bardzo ważne! Tym razem na tapet bierzemy AWOKADO. Będzie krótko i treściwie. Odpowiednie obchodzenie się z tym owocem jest trudne ze względu krótki i czasem trudny do wychwycenia czas dojrzałości. Dodatkowo owoc ten nie należy do tanich, więc konieczność wyrzucenia zepsutego awokado jest…

12 pomysłów na zamienniki masła
Choć nie zawsze jest to oczywiste, to przygotowując kanapki mamy do wyboru wiele alternatyw tradycyjnego masła, które sprawdzą się równie dobrze (a może nawet lepiej?). Czasem tylko brakuje szybkiego pomysłu, co można wykorzystać do rozsmarowania na pieczywie – poniższe zestawienie powinno więc Wam w tym pomóc:) W większości przypadków nie ma potrzeby by wykluczać z diety masło. Jest to produkt zawierający łatwostrawne tłuszcze zwierzęce, zawiera…

Co znajdziemy w napojach energetycznych?
Dzisiaj kontynuujemy temat kofeiny i bierzemy pod lupę napoje energetyczne! Zaglądnijcie też do naszego poprzedniego wpisu, jeśli jeszcze go nie widzieliście, żeby dowiedzieć się więcej na temat kofeiny: Bardziej i mniej znane źródła kofeiny Bardzo często obserwujemy to, jak młode osoby czy nawet dzieci piją energetyki, a te mogą być u nich przyczyną bezsenności, bólów głowy i innych problemów zdrowotnych, a nawet mogą zaburzyć…

Bardziej i mniej znane źródła kofeiny
Kawa towarzyszy na co dzień niemal każdemu z nas. Zawdzięczamy jej nie tylko pyszny smak i wspaniały aromat, ale także właściwości pobudzające, związane z zawartą w niej kofeiną. Uśredniając, jeden kubek kawy zawiera około 80 mg kofeiny (choć jest to ilość zależna od rodzaju kawy, użytych ziaren, czy oczywiście ilości jakiej użyjemy – może się wahać od ok. 60 do nawet 140…

Garść informacji o odżywkach białkowych
Dzień dobry! Dzisiaj parę informacji o ODŻYWKACH BIAŁKOWYCH 💪 SUPLEMENTACJA BIAŁKA nie przyniesie dodatkowych korzyści jeśli w ciągu dnia nie dostarczysz odpowiedniej ilości składników odżywczych, a twoja aktywność nie będzie odpowiednio dobrana ‼️ CELEM suplementacji białka jest wyrównanie niedoborów białka spowodowanych zbyt małą jego podażą w diecie oraz urozmaicenie codziennej posiłków pod względem smakowym. Rodzaje odżywek białkowych: • Koncentrat…

NAPOJE ROŚLINNE – to warto wiedzieć!
Kilka słów o NAPOJACH ROŚLINNYCH – to warto wiedzieć! 🧐 ➡️ Napoje roślinne stają się coraz bardziej popularne, a ich asortyment na półkach – coraz szerszy. Poza tymi najpopularniejszymi, które pokazujemy w tabeli, można czasem spotkać również napoje z nasion konopi, komosy ryżowej, nerkowców czy orzechów laskowych, jednak są one trudno dostępne. ➡️ Roślinne zamienniki mleka przydatne będą przede wszystkim u osób…

Pomysły na śniadanie do szkoły
Cześć! ? Wrzesień ruszył pełną parą, więc czas na temat, który nasuwa się sam: 10 POMYSŁÓW NA POSIŁEK DLA DZIECKA DO SZKOŁY: Ale zanim… Dobrze skomponowana śniadaniówka będzie: – łatwa do zabrania i zjedzenia, – kolorowa i atrakcyjna dla dziecka, – pożywna, zawierająca warzywa, owoce, źródło białka i zdrowych tłuszczy, – w miarę neutralna zapachowo, – i przede wszystkim – dostosowana do preferencji Waszych pociech,…

Jak przechowywać warzywa korzeniowe
Dzień dobry! Dziś kolejna szybka dawka wiedzy o przechowywaniu Weźmiemy pod lupę to, czego aktualnie mamy pod dostatkiem, czyli warzywa korzeniowe O ile krótkotrwałe przechowanie warzyw korzeniowych takich jak marchew, pietruszka, seler czy burak nie jest problematyczne kiedy kupujemy je na bieżąco – spokojnie wytrzymają w kuchennej szafce czy lodówce (tylko nie w foliowym woreczku!) – to warto wiedzieć jakie warunki lubią…

Potas – to warto wiedzieć!
Zawartość potasu w organizmie to około 150 g, z czego przeważająca większość znajduje się wewnątrz komórek. Jego poziom w surowicy krwi powinien wynosić 3,5 – 5,0 mmol/l – w razie potrzeby nadmiar wydalany jest wraz z moczem. ROLA POTASU Potas odpowiada przede wszystkim za prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, reguluje ciśnienie osmotyczne komórek, aktywuje enzymy ustrojowe i bierze udział w metabolizowaniu białek i węglowodanów. Jego…

Pomysły na przekąski do pracy
Często przyczyną nieregularnego jedzenia w pracy jest brak czasu i wcześniejszego przemyślenia jakie posiłki zabrać ze sobą. Wtedy najczęściej pojawiają się gotówce szybko zgarnięte ze sklepowej półki, zamówiony obiad albo… nie pojawia się nic. Jednak wprowadzenie pewnego nawyku regularnego jedzenia jest koniecznym elementem, jeśli chcemy zadbać o zdrową dietę na co dzień. Inaczej jedzenie może stawać się z czasem coraz…

Czy trzeba ćwiczyć podczas odchudzania?
To pytanie często krąży w głowach osób planujących redukcję masy ciała, często też pada ono w naszych gabinetach. Czy właściwie aktywność fizyczna jest konieczna w czasie odchudzania? Oczywiście że NIE! Warunkiem schudnięcia jest deficyt energetyczny, czyli spożywanie mniejszej ilości energii niż jest wydatkowana. Czasem przychodzi to łatwo, czasem trudniej, niemniej jednak można to zrobić na 2 sposoby: zmniejszając ilość spożywanych kilokalorii lub…

Co zrobić z jedzeniem pozostałym po Świętach?
Dzień dobry po Świętach! 😉 Wróciliście już do codziennych obowiązków czy jeszcze czas na chwilę wytchnienia? U jednych pewnie wraca już normalny tryb jedzenia, u innych zaś jeszcze czas na dokończenie przygotowanych na Święta potraw. Zwłaszcza dla tej drugiej grupy mamy dziś szybkie porady co zrobić z jedzeniem, które zostało w lodówce, tak żeby nic się nie zmarnowało. Wiadomo, że nie zawsze wszystko…

SÓD – to warto wiedzieć!
Sód jest głównym kationem płynów zewnątrzkomórkowych w organizmie. Nasze ciało zawiera go około 92-105 g, przede wszystkim we krwi, w kościach i tkankach. Jego poziom we krwi wynosić powinien 135–145 mmol/l. Organizm ma zdolność regulowania poziomu sodu, aby utrzymywać go na odpowiednim poziomie . W przypadku zwiększonego spożycia, zwiększa się też wydalanie sodu z moczem, a jednocześnie mocz się zagęszcza umożliwiając zatrzymanie…

Jak robić tańsze (i zdrowe!) zakupy?
Wchodzimy do sklepu po kilka produktów, płacimy i 100 zł nie nasze. A przecież nic takiego nie kupiliśmy, zakupy nie zajmują nawet pół torby! I choć na ceny produktów nie mamy wpływu, to możemy zwrócić uwagę na kilka aspektów, które w połączeniu mogą dać nam istotną oszczędność. 1. Stara, sprawdzona lista zakupów. Brzmi nudno, ale jest skuteczna. Możesz zaplanować posiłki na kilka dni do przodu…

MAGNEZ – to warto wiedzieć!
Dziś mamy dla Was kolejną dawkę przydatnej wiedzy! A WIĘC NAJPIERW ZAPOTRZEBOWANIE: Zapotrzebowanie na magnez wzrasta z wiekiem, od ok. 80-130 mg/dobę u dzieci, poprzez 240-410 mg/dobę u nastolatków i 240-360 mg u nastolatek, aż do 420 mg/dobę u dorosłych mężczyzn i 320 mg/dobę u dorosłych kobiet. U kobiet w ciąży wzrasta ono do 360-400 mg/dobę. Również u sportowców zapotrzebowanie na magnez może być wyższe. TERAZ FUNKCJE W ORGANIZMIE: – magnez jest…

ŻELAZO – To warto wiedzieć!
Nie tak dawno pisałyśmy Wam o ważnych kwestiach związanych z wapniem (jeśli jeszcze nie widzieliście to polecamy, post znajdziecie tu: https://www.facebook.com/1484051585237750/posts/2641056119537285/), a teraz chciałybyśmy pójść dalej i przybliżyć nieco temat żelaza. A więc co warto wiedzieć o żelazie w diecie? 🩸 NAJPIERW O TYM, JAKIE W OGÓLE PEŁNI FUNKCJE? Zacznijmy od tego że w naszym organizmie żelazo znajduje się w hemoglobinie i mioglobinie (odpowiednio barwniki krwi i mięśni) a także…

Pymysły na pieczoną dynię
JESIEŃ -> więc czas na pieczenie dyni! Taka pieczona dynia jest naprawdę łatwa do zrobienia, a do tego uniwersalna. Pieczesz raz – korzystasz do woli ? Tak więc dziś mamy dla Was kilka propozycji na wykorzystanie dyni – jednak na pewno nie wyczerpiemy puli, więc jeśli macie inne pomysły to śmiało piszcie, chętnie skorzystamy. Ale od początku. JAK UPIEC DYNIĘ? Wystarczy pokroić na kilka kawałków,…

WAPŃ – to warto wiedzieć!
DOBOWE ZAPOTRZEBOWANIE: Zgodnie z najnowszymi Normami Żywienia dla Populacji Polski, zalecane dzienne spożycie wapnia u kobiet (19-50 lat, w tym kobiet w ciąży i karmiących), mężczyzn (19-65 lat) oraz dzieci w wieku 4-9 lat wynosi 1000 mg/dobę. Wzrasta ono u osób starszych do 1200 mg/dobę. Największe zapotrzebowanie na wapń wykazują nastolatkowie oraz kobiety w ciąży i karmiące <19 r.ż. (1300 mg/dobę). REALIA …tymczasem średnie spożycie wapnia w Polsce…

Jak skutecznie ćwiczyć w domu?
Domowy trening może być świetnym sposobem na utrzymanie dobrej kondycji i sprawnego ciała. Właściwie wykonany może dawać naprawdę szybkie efekty. Ma szereg zalet – może być całkowicie darmowy, oszczędza mnóstwo czasu, który traciłoby się choćby na dojazdy na siłownię, można go wykonać o dowolnej prze dnia, a do tego dla wielu osób to najbardziej komfortowa forma ćwiczeń. Nie jest też oczywiście pozbawiony…

Jak jeść owoce, mając INSULINOOPORNOŚĆ?
Często słyszy się, że dla osób borykających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej owoce są niewskazane, ponieważ zawierają cukry proste – a te przyczyniają się do szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Tymczasem, choć owoce są faktycznie źródłem cukrów prostych, to zawierają także cenne witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty oraz błonnik. Dlatego zawsze należy patrzeć na produkt całościowo – tym bardziej, że…

Jak korzystać z uroków lata, będąc na diecie?
Lato dla jednych będzie stanowić naprawdę dobry czas do odchudzania – mnóstwo okazji do aktywności, mniej czasu spędzanego zbyt blisko lodówki, a do tego ogromny wybór świeżych owoców i warzyw oraz częste upały sprawiające, że nie ciągnie nas aż tak do jedzenia. Ale jest też druga strona medalu – ta, która może częściej dawać się we znaki. Wakacyjne wyjazdy, spotkania ze…

Jak jeść więcej strączków?
Nasiona roślin strączkowych, choć często kojarzą nam się głównie z fasolką po bretońsku albo zupą grochową, mogą stanowić naprawdę wartościowy element naszej codziennej diety. Należą do nich między innymi: fasola biała i czerwona, groch, ciecierzyca, soczewica, soja, zielony groszek, czy bób. DLACZEGO WARTO PO NIE SIĘGAĆ? 1. Są dobrym źródłem białka, co będzie szczególnie istotne dla osób chcących…

Masło i wszystko co powinniśmy o nim wiedzieć
Masło jest to produkt pochodzenia zwierzęcego, który uzyskuje się poprzez odseparowanie tłuszczu z mleka krowiego. Jako produkt wysokotłuszczowy zalicza się je do produktów tłuszczów widocznych. Produkowane jest poprzez zmaślanie śmietanki lub ukwaszonej śmietany, których zawartość tłuszczu wynosi przynajmniej 25-35%. Produkt końcowy nie może zawierać mniej niż 82% tłuszczu. Zawiera wiele cennych składników, takich jak: witaminy A, D i E,…

Co wiemy o serach?
Nietrudno pogubić się w ogromnej różnorodności serów oferowanych na rynku, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że każdy z nich może charakteryzować się innymi właściwościami organoleptycznymi, wartością odżywczą czy wpływem na zdrowie. Dlatego czas na krótką charakterystykę obejmującą podział serów, składniki w nich zawarte, czy właśnie to jak na nas działają, a wszystko po to, by dzięki większej świadomości choć w niewielkim stopniu ułatwić wybór, przed jakim stajemy…

Orzechy nerkowca
Orzechy nerkowca, nanercze zachodnie, orzechy cashew – te pochodzące z Brazylii orzechy cechują się dużą zawartością białka, polifenoli, luteiny, zeaksantyny, błonnika, witaminy K, B1, B6, B5, żelaza, magnezu, cynku, miedzi, manganu i selenu. A dzięki swojemu delikatnemu i lekko słodkiemu smakowi, pasują zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Co właściwie w sobie kryją? Orzechy nerkowca są nasionami drzewa o nazwie nanercz zachodni. Rosną…

Jogurt – strażnik naszej odporności
Jogurty znane były już przed naszą erą. Za ich ojczyznę uznaje się Indie. Stamtąd wieki temu receptura wytwarzania tego produktu wyemigrowała nie tylko do innych krajów azjatyckich, ale także na inne kontynenty. Obecnie jogurt to bardzo powszechny składnik diety na całym świecie, mający bogatą historię rozwoju swojej produkcji, w wyniku której powstała rzesza jogurtów różniących się pod względem smaku, konsystencji…

Orzeszki ziemne
Orzechy ziemne stanowią bogate źródło wielu cennych składników pokarmowych, dzięki czemu doskonale sprawdzają się w profilaktyce powszechnie występujących chorób przewlekłych i redukcji masy ciała. Czym tak naprawdę są? Co dokładnie w sobie kryją? Ile powinno wynosić ich dzienne spożycie? Z jakimi produktami warto je łączyć podczas komponowania posiłków? Orzechy ziemne (inaczej arachidowe) należą do rodziny bobowatych, których cechą charakterystyczną jest…

Śliwki – skarb jesieni!
Węgierki, mirabelki, renklody, lubaszki, śliwki brzoskwiniowe – czyli nasze rodzime skarby jesieni. Co właściwie zyskujemy, decydując się na owoce krajowe? Jedząc owoce sezonowe zyskujemy najwięcej! Dlaczego? Owoce sezonowe mogą być spożywane w krótkim czasie po zbiorze, dzięki czemu nie tracą cennych składników odżywczych podczas magazynowania i transportu, w porównaniu do owoców sprowadzanych z zagranicy. Dzięki krótkiemu okresowi czasu mijającemu od zbioru…

Domowa zupa czy gotowy słoiczek???
W dzisiejszych czasach dostępność wielu produktów jest ogromna. Szczególnie widoczne jest to w przypadku żywności. Półki wręcz się uginają. Podobnie jest w przypadku żywności przeznaczonej dla najmłodszych. Dostępne są w sklepach zupy, dania gotowe, desery, napoje, kaszki, biszkopty i wiele, wiele innych produktów…. Kiedy mleko już nie jest wystarczające dla malucha? Od czego zacząć rozszerzanie diety? Wreszcie najbardziej nurtujące pytanie –…

Aktywność fizyczna w ciąży
Często przyszłe mamy zastanawiają się czy mogą w ciąży trenować i kiedy mogą wrócić do aktywności po porodzie. Postanowiłam zadać te pytania Kasi Strażyńskiej-Mizak z którą ćwiczyłam będąc w ciąży. Kasia jest absolwentką Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie. Jest Instruktorem rekreacji ruchowej ze specjalnością Fitness, Instruktorem Pływania Swim of Ireland, trenerem personalnym, instruktorem tańca, instruktorem TRX, Indoor Cycling oraz Pilatesu. Kasia…

Przyprawy w diecie
Przyprawy stosujemy każdego dnia do przygotowywania posiłków. Czasem dodatek przypraw jest niezbędny, aby potrawa miała charakterystyczny dla siebie smak, a czasem dodajemy je bardzo automatycznie, bo bez nich nie będzie to samo, czy rzeczywiście? Czy to tylko przyzwyczajenie? Poniżej opiszemy dla Was kilka znanych przypraw i podpowiemy czy słusznie jest je dodawać do niemal każdej potrawy. Pierwszą na tapetę bierzemy sól. Każdemu…

„Dieta” mamy karmiącej piersią – jem wszystko!
Pierwsze pytanie, które zwykle zadają osoby z rodziny lub znajomi po porodzie to „karmisz?”… Po usłyszeniu tego pytania 20 raz z rzędu w ciągu jednego tygodnia ciśnie się na usta odpowiedź „pewnie, przecież mój maluszek nie wygląda na głodnego”. Ten wpis nie jest po to, żeby oceniać i piętnować mamy, które z różnych przyczyn karmią mlekiem modyfikowanym. Nie ukrywam, że o wiele wcześniej chciałam…

Wartościowe kiszonki – kapusta, ogórki, barszcz
Kiszonki są powszechnie używane w naszych domach. Szczególnie zimą, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest nieco utrudniony. Znane są od dawna – warzywa kiszą nasze mamy i babcie, kisiły też prababcie. Jakie zatem właściwości zdrowotne kryją w sobie kiszonki? Jak powstają i co warto zakisić? O tym w poniższym artykule. Kiszonki powstają w wyniku fermentacji mlekowej. Jest to jeden z najstarszych sposobów utrwalania żywności. Proces prowadzony…

Ciąża – żywienie ma znaczenie!
Każdy rodzic chciałaby żeby jego dziecko było zdrowe. Czy zdrowie to jedynie brak kataru czy gorączki? W dzisiejszych czasach medycyna leczy coraz więcej chorób, jednak coraz częściej zapadamy na choroby „cywilizacyjne” tj. cukrzyca typu II, nadciśnienie, Hashimoto, alergie, nietolerancje. Żeby ochronić swoje dziecko przed tymi zagrożeniami należy podjąć pewne kroki już w ciąży, a jeszcze lepiej jeszcze na etapie jej planowania….

Masa ciała w ciąży
Odpowiedni przyrost masy ciała w ciąży jest niezmiernie istotny dla prawidłowego rozwoju dziecka, a także zmniejsza ryzyko powikłań ciążowych i okołoporodowych. Ile można przytyć w ciąży? Czy to możliwe, że w ciąży niektóre kobiety nie tyją? Jak w poszczególnych okresach ciąży zmienia się masa ciała, a także co składa się na ten przyrost pod koniec ciąży? Na te pytania znajdziecie odpowiedź w tym wpisie. Pierwsza najważniejsza rzecz…

CHOLESTEROL i jego znaczenie
Niemal przy każdym podstawowym badaniu krwi oznaczana jest w niej ilość cholesterolu całkowitego, a także frakcji LDL, HDL i triacylogliceroli (triglicerydów, TG). Nieprawidłowe wyniki dotyczą sporej liczby Polaków. Czym zatem jest cholesterol, czemu służy i jaki powinien być jego wynik? O tym poniżej. Cholesterol jest typowym sterolem zbudowanym z 27 atomów węgla, które połączone są w cztery pierścienie. Sterol ten występuje we…

Kasza, ryż, ziemniaki, makaron…, czyli trochę informacji o węglowodanach
W ostatnim czasie można wiele usłyszeć na temat węglowodanów. Niektórzy twierdzą, że należy je w diecie ograniczać – inni, że zwiększać. Jeszcze inni są zdania, że to one są przyczyną nadwagi. Czym są węglowodany? Ile należy ich jeść? Jak wpływają na nasz organizm? O tym w poniższym artykule. Węglowodany, czyli sacharydy, należą do związków organicznych, które głównie sąpochodzenia roślinnego. Pod względem chemicznym zbudowane są…

Cała prawda o rybach
W dzisiejszym świecie spotykamy się z wieloma kontrowersjami na temat ryb. Z jednej strony wiadomo, że są zdrowe, z drugiej jednak atakują nas informacje na temat ich zanieczyszczeń. Jak zatem powinniśmy do tego podchodzić? Czy jeść czy nie jeść? Czy wybierać hodowlane czy może te dziko żyjące? Postaramy się choć trochę rozwiać Wasze wątpliwości w poniższym artykule. Krótkie przypomnienie – należy spożywać dwie porcje…

Jak zapobiegać przeziębieniom i infekcjom oraz czym się wspomóc, gdy nas dosięgną?
Niestety, jesień i nadchodząca zima dają się nam we znaki. Za oknem deszcz, plucha, mgły, wiatr, a nawet śnieg. Chłodne dni skutkują teraz często zmęczeniem, osłabieniem, a finalnie infekcjami i przeziębieniami. Zwykle w tym okresie roku szukamy wsparcia dla naszej odporności. Czy są jakieś naturalne sposoby, żeby wspomóc organizm w tym trudnym czasie? W artykule postaramy się odpowiedzieć na to pytanie. 🙂 Jesień jest…

Awokado, ryby morskie, orzechy, czyli kilka słów o kwasach omega 3
Dieta każdego z nas powinna być odpowiednio zbilansowana. Oznacza to, że powinna pokrywać zapotrzebowanie naszego organizmu na energię oraz wszystkie składniki odżywcze. W swojej codziennej diecie potrzebujemy zarówno białek, węglowodanów jak i tłuszczy, które stanowią najbardziej skoncentrowane źródło energii w całym pożywieniu człowieka. Dzisiaj powiemy kilka słów na temat tych najbardziej wartościowych tłuszczy, czyli kwasów omega-3. Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy niezbędnych…

Słodkie grzeszki w zdrowszej wersji
Koniec lata niestety zbliża się nieubłagania. Wraz z nim nadejdą pewnie gorsze dni, gdzie jesienną chandrę będziemy chcieli zagryźć kawałkiem czekolady albo najlepiej całą tabliczką! Tortem bezowym pewnie też byśmy nie pogardzili. 😉 Zatem czy w takiej sytuacji jest recepta na to jak wybrać tzw. „mniejsze zło”? Zacznijmy od tego, dlaczego tak bardzo lubimy sięgać po słodycze. Wiąże się to z mechanizmami,…

5 rad jak spędzić wakacje, będąc na diecie.
Wakacje to czas wyjazdów i urlopów. Często w gabinecie stykamy się z pytaniami od pacjentów: „Jadę na wakacje, co zrobić? Co mam jeść? Co z moją dietą?”. W dzisiejszym artykule postaramy się wyjaśnić wątpliwości i dać kilka rad, jak do tego tematu podejść. Ciężko sobie wyobrazić wakacje bez chociażby krótkiego wyjazdu. Marzymy zwykle, żeby na chwilę oderwać się od codzienności, naładować akumulatory i złapać oddech. Temu służą…

Aktywność fizyczna – lato to dobry czas na ZDROWY START!
Niedawno zaczęły się wakacje. Mimo że pogoda nie zawsze jest idealna, mamy lato, które bardziej niż pozostałe pory roku, zachęca do wychodzenia z domu i spędzania czasu na świeżym powietrzu. Może to właśnie dobry czas, żeby zrobić dla siebie, swojego zdrowia i sylwetki coś więcej? Może to dobry czas na rozpoczęcie jakiejś aktywności fizycznej? 🙂 W szkole wychowawcy i nauczycie zachęcają dzieci do ruchu i ćwiczeń na WF-ie,…

Weekend, upał i… kolejne PIWO! Czy to dobry wybór?
W upalne dni zawsze szukamy ochłody i orzeźwienia. Chowamy się w cieniu, sięgamy po lody, sorbety, mrożone kawy i herbaty, a także po PIWO. Szczególnie, gdy zdarza się okazja do wspólnego grilla ze znajomymi. Czy jest to dobry wybór? Czy faktycznie, tak jak głoszą środowiskowe opinie, piwo to zdrowy alkohol? A co z piwem na diecie redukcyjnej? Przed zbliżającym się weekendem zapraszamy do lektury artykułu. 🙂 Zacznijmy od…

Bezpieczne grillowanie
Piękna pogoda w miniony majowy weekend pozwoliła na dobre rozpocząć tegoroczny sezon grillowy. Zewsząd z ogrodów i działek unosił się kuszący aromat. Grillowanie jest świetnym sposobem na spędzanie ciepłych wiosennych czy letnich wieczorów i okazją do spotkań towarzyskich. Ale czy jest bezpieczne i zdrowe? Czy można grillować, będąc na diecie? O tym w dzisiejszym artykule. Grillowanie to sposób obróbki termicznej żywności na ruszcie, zazwyczaj bezpośrednio nad płomieniem. Jak żadna…

Zdrowy nawyk picia wody
Mimo że w dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi postanawia zatroszczyć się o swoje zdrowie i podjąć decyzję o zmianie nawyków żywieniowych, ciągle zapomniana i pomijana jest, wydawałoby się, oczywista kwestia – picie wody. Woda stanowi jeden z najważniejszych składników odżywczych. Musi być dostarczana z zewnątrz, ponieważ jej ilości wytwarzane w organizmie nie są wystarczające do pełnienia wielu różnych funkcji. A spełnia ich wiele: przede wszystkim…

Wpływ stresu na zwyczaje żywieniowe
Stres jest reakcją organizmu na różne czynniki związane z naszym otoczeniem tj. praca, problemy rodzinne, konflikty itp. Pomaga on naszemu organizmowi przystosować się do nowych warunków w jakich się znalazł. Nie zawsze jednak jest czynnikiem negatywnym i niepożądanym, w niektórych sytuacjach mobilizuje nasz organizm do bardziej efektywnego działania. Stres silnie wpływa na sposób odżywiania a co za tym idzie na masę ciała. Dlaczego jedni pod…

Wiosna, czyli sezon na nowalijki.
Nadeszła upragniona wiosna. Coraz częściej do naszych okien wpadają promienie słoneczne, w trawie zakwitają krokusy i przebiśniegi, a sklepowe półki i targowe stragany aż uginają się od „zieleniny”. Nowalijki – bo o nich mowa – są pewnego rodzaju symbolem wiosny. Co powinniśmy o nich wiedzieć? Dla niektórych kanapka bez liścia sałaty albo jajecznica bez odrobiny szczypiorku już nie smakuje tak samo. Rzodkiewka,…

Sen na zdrowie
Planując harmonogram dnia coraz częściej dbamy o to, by wśród codziennych obowiązków znaleźć czas na aktywność fizyczną, sporządzenie i regularne spożywanie posiłków czy odrobinę relaksu – wyjście ze znajomymi, obejrzenie filmu, przeczytanie książki. Natłok codziennych obowiązków często realizujemy kosztem czasu przeznaczonego na sen. Dlaczego zapewnienie odpowiedniej ilości snu każdego dnia jest takie ważne? Czym grozi niedobór snu? Każdy z nas…

DIETY CUD – czy są naprawdę skuteczne?
Dieta kapuściana, South Beach, Kwaśniewskiego. Brzmi znajomo? To nazwy zaledwie kilku z popularnych diet „odchudzających”. W czasach, kiedy tempo życia jest naprawdę szybkie, równie szybko oczekujemy widocznych efektów swoich starań. Zdarza się że, by osiągnąć szybką redukcję masy ciała, jako kuracje pierwszego rzutu, wciąż wybierane są modne „diety cud” o bardzo niskiej podaży energii. Podstawowym założeniem redukcji masy ciała…

KORZYSTNE DZIAŁANIE PROBIOTYKÓW NA ORGANIZM CZŁOWIEKA
Każdemu Pacjentowi na pierwszej wizycie obowiązkowo do suplementacji polecam probiotyki. Dlaczego? Jaki mają wpływ na organizm? Czy mogą być metodą redukcji zbędnych kilogramów? Probiotykito żywe kultury bakterii, które wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Odpowiednia mikroflora jelitowa gwarantuje wykorzystywanie składników z pożywienia. Jednak wiele czynników może wpływać na zaburzenie odpowiedniej mikroflory organizmu tzw. dysbiozy.Wśród tych czynników możemy wymienić nieodpowiednią, wysoko…

Jak zrealizować postanowienia noworoczne???
Każdy z nas je ma…NOWOROCZNE POSTANOWIENIA! Co roku je wymyślamy, ale czy realizujemy?! Pewnie część z Nas – TAK, a inni NIE. Co zrobić, żeby w tym roku nam się udało? 1. Postanowienie musi być możliwie do zrealizowania! Jeżeli wybierzemy nierealny do osiągnięcia cel, będziemy jedynie czuć zdemotywowanie do działania co może doprowadzić Nas do całkowitego zarzucenia pracy nad sobą – skoro nie…

Mrożenie owoców sezonowych
Mrożenie owoców sezonowych to bardzo dobry sposób na utrwalanie ich na cały rok, w ten sposób nawet w środku zimny wypijemy pyszny koktajl z truskawek czy malin. Mrożenie jest jednym z lepszych sposobów przechowywania żywności. W niskiej temperaturze składniki odżywcze: witaminy, składniki mineralne, białka i tłuszcze tracone są w minimalnym stopniu. Proces mrożenia nie narusza struktury białek przechowywanych produktów i hamuje proces namnażania się drobnoustrojów….

Witamina D3 – witamina ZDROWIA!
Dlaczego tak ważna jest witamina D3? Dlaczego co druga reklama w telewizji to reklama suplementów D3+K2? Skąd ta obsesja??! Odpowiedź jest bardzo prosta: niedobór witaminy D3 w społeczeństwie jest GALOPUJĄCY. Dotyczy on zarówno dzieci jak i dorosłych oraz osób starszych. O ile wiemy, że witaminę D3 muszą suplementować dzieci – pediatra zalecił oraz osoby starsze, bo przecież osteoporoza, ale pozostali nie,…

Badania laboratoryjne
Pierwszą bardzo istotną sprawą, a może i najważniejszą są aktualne badania laboratoryjne.To podstawa dobrze dobranego planu żywieniowego. Jeśli dietetyk nie ma wglądu do aktualnych wyników to niestety „działa po omacku”. Tak przygotowana dieta może nie przynieść oczekiwanych rezultatów Często myślimy jestem zdrowy/-a, nic mi nie jest. Jesteś na pewno o tym przekonany? Nie każdy problem zdrowotny będzie od razu dawał nam sygnały np. w postaci…

Dlaczego nie mogę schudnąć?
Dlaczego każdy powinien mieć INDYWIDUALNIE dopasowaną dietę? Czy czasami zastanawiałeś się dlaczego kolejna dieta z Internetu albo dieta od koleżanki nie działa? Dlaczego zmniejszenie porcji posiłków nic nie daje? Nie jadasz kolacji i nadal waga nie ruszyła z miejsca? Może z diety wyeliminowałeś pieczywo, makaron, ziemniaki i… NADAL NIC!? A może schudłeś ale pojawił się tak zwany efekt jojo. Jest…