Sałatka ze szparagami, pieczonymi ziemniakami i fetą

W jakiej formie najbardziej lubicie szparagi? Ja przyznam, że moje serce zdobyła ostatnio sałatka, w której szparagom towarzyszą młode pieczone ziemniaczki, pomidorki, rzodkiewki i feta. A do tego sos czosnkowy. Pycha!

Chociaż przepis nie należy do najszybszych, to bardzo polecam, nie będziecie żałować! Przepis od razu na większą ilość ⬇️

Składniki (4 porcje):
– ok. 600 g młodych ziemniaków,
– 2 łyżki oliwy,
– 1 pęczek (500 g) szparagów,
– 150-200 g rzodkiewki,
– 300 g pomidorków koktajlowych,
– 2 cebulki dymki,
– 150 g (1 opakowanie) sera feta,
– przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, czosnek suszony.
Sos: jogurt naturalny zwykły lub skyr + czosnek + szczypiorek + sok z cytryny + sól i pieprz.

Wykonanie:
1. Rozgrzać piekarnik. Ziemniaczki wyszorować, pokroić w ćwiartki i obtoczyć w oliwie i przyprawach. Wrzucić na blaszkę z papierem do pieczenia i piec około 30 minut w 200 stopniach. W międzyczasie przemieszać. Na ostatnie 10 minut włączyć termoobieg, jeśli chcemy by się mocniej przypiekły.
2. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, związać nitką i ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny masła i cukru (ułożyć pionowo, tak, by główki nie były zanurzone. Odcedzić i pokroić.
3. Pozostałe warzywa pokroić.
4. Połączyć składniki na sos: jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczypiorek, odrobina soku z cytryny i przyprawy.
5. Wszystkie warzywa wymieszać w miseczce, posypać pokruszoną fetą. Można skropić dodatkową porcją oliwy. Tuż przed zjedzeniem polać sosem jogurtowo-czosnkowym.

Podobne wpisy