Jak przechowywać warzywa korzeniowe

Dzień dobry! Dziś kolejna szybka dawka wiedzy o przechowywaniu 🧐 Weźmiemy pod lupę to, czego aktualnie mamy pod dostatkiem, czyli warzywa korzeniowe ⬇️

👉 O ile krótkotrwałe przechowanie warzyw korzeniowych takich jak marchew, pietruszka, seler czy burak nie jest problematyczne kiedy kupujemy je na bieżąco – spokojnie wytrzymają w kuchennej szafce czy lodówce (❌tylko nie w foliowym woreczku!) – to warto wiedzieć jakie warunki lubią najbardziej 😉
👉 Optymalną temperaturą do przechowywania warzyw korzeniowych jest przedział 1-4 st. Celsjusza. Drugą ważną kwestią jest wysoka wilgotność powietrza. Tak więc jeśli mówimy o niewielkiej ilości to pod względem temperatury lodówka świetnie się nadaje, ale przez panującą tam zbyt niską wilgotność warzywa te będą szybko wysychać. Możemy temu przeciwdziałać przechowując je w specjalnych szufladach.
👉 Duże ilości warzyw korzeniowych najlepiej więc przechowywać w nieogrzewanej piwnicy lub garażu. Tam jednak też może dojść do ich wysychania. Aby temu zapobiec, warzywa umieszczone np. w drewnianej skrzynce można zasypać wilgotnym piaskiem, a w miarę jego wysychania delikatnie go zwilżać.
👉 Jeśli chcemy warzywa przechowywać dłuższy czas, nie powinniśmy ich wcześniej myć!
Dajcie znać jakie są Wasze sposoby! Dobrego popołudnia! 😊

Podobne wpisy