Pomysły na szybkie i zdrowe przekąski Sylwestrowe!
Dziś 10 propozycji, które sprawdzą się podczas wspólnego świętowania w gronie znajomych lub rodziny – w Sylwestra i nie tylko. Główną ich zaletą będzie łatwe porcjowanie, zachęcające do częstowania się.
No to lecimy!
1. Kulki mocy – bakaliowy deser pełen wartości odżywczych i prosty do zrobienia. Jak takie zrobić? 200 g daktyli zalać wrzątkiem i odstawić. W tym czasie zmielić około 1,5 szklanki dowolnych orzechów lub pestek. Z daktyli odlać wodę i rozdrobnić blenderem lub melakserem. Dodawać orzechy i pestki do uzyskania gęstej, łatwej do formowania masy (ilość orzechów zależy od wilgotności daktyli). Z masy formować kulki, obtaczać w wiórkach kokosowych i schłodzić w lodówce.
2. Muffiny – sprawdzają się ze względu na szybkość w przygotowaniu i łatwe porcjowanie. Możemy polecić te: https://www.facebook.com/…/a.14885869…/2576147379361493/
3. Sałatka owocowa – to zawsze dobry pomysł, każdy ją lubi!
4. Mini tortille – z dowolnymi ulubionymi dodatkami, propozycja od nas: https://www.facebook.com/…/a.14885869…/2669142556728641/
5. Mini kanapki – wystarczy pokrojona ukośnie pełnoziarnista bagietka, z serkiem, wędzonym łososiem, ogórkiem i koniecznie świeżymi ziołami do dekoracji. Świetnie sprawdzą się też guacamole zamiast serka lub inne warzywa. Dzięki ziołom będą smakowicie wyglądać, a małe porcje są wygodne do zjedzenia.
6. Zdrowy gotowiec do chrupania, np. Fit Ziemniaczki z Lidla: https://www.facebook.com/…/a.14885869…/2645821439060753/
7. „Kanapki” z pieczonego batata – batat wystarczy pokroić w plastry (nie trzeba go obierać). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 30 minut (w zależności od grubości), sprawdzając widelcem czy już są miękkie. Przestudzić i na wierzch ułożyć ulubione dodatki (np. serek, awokado, pasta warzywna, mozzarella, wędlina, świeże warzywa, masło orzechowe i owoce).
8. Koreczki Caprese – na wykałaczkę nabić mini mozzarellę, pomidorka koktajlowego, oliwkę i świeżą bazylię.
9. Słupki warzyw z sosem – banalna a jednocześnie bardzo zdrowa przekąska. Na dnie szklanki / miseczki / innego pojemnika umieścić wybrany sos – np. jogurtowy (jogurt naturalny + czosnek + świeże zioła + pieprz i sól), hummus, inna ulubiona pasta warzywna (np. dyniowa, buraczkowa, fasolowa…). Następnie wbić pokrojone w słupki warzywa. Sprawdzą się: marchew, ogórek, papryka, czy nawet seler naciowy. I gotowe:)
10. Prosta sałatka z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami – wymieszać w misce: dowolną sałatę, kawałki wędzonego kurczaka, paprykę, czerwoną cebulę, paski suszonych pomidorów, oliwki, inne ulubione warzywa. Można dodać kawałki mozzarelli lub fetę. Całość posypać pestkami dyni i polać sosem: oliwa + sok z cytryny + musztarda + miód + pieprz i w razie potrzeby sól.