Przepis idealny dla tych którzy muszą „być bez” – nabiału, glutenu i kurzych jaj.
Składniki na 4 placuszki średniej wielkości:

Składniki:

    • Jogurt kokosowy – 160g (osoby, które mogą jeść nabiał mogą użyć zwykłego jogurtu naturalnego)
    • Jaja – 5-6 szt. przepiórczych lub 2 szt. kurzych
    • Miód – łyżeczka
    • Mąka (mix bezglutenowy w tym przypadku, ale można użyć innej np mąki owsianej bezglutenowej i dyniowej pół na pół) – 130 g
    • Borówki 150g
    • Dowolne dodatki (owoce sezonowe, masło orzechowe, jogurt kokosowy)

Sposób przygotowania:

Mąkę, jogurt, jajka i miód połączyć razem przy pomocy miksera. Dodać borówki i wymieszać delikatnie przy pomocy łyżki. Smażyć na niewielkiej ilości masła klarowanego (świetnie sprawdza się patelnia do naleśników, wystarczy dodać odrobinę tłuszczu).

Placuszki podawać z dowolnymi dodatkami.

Smacznego 🙂