Ciasto owsiane z jabłkiem i orzechami

Ciasto, które dziś chcemy Wam pokazać jest bardzo proste do zrobienia i sprawdzi się również dla osób stosujących dietę z niskim indeksem glikemicznym (pamiętaj, że w takim przypadku zawsze warto dołączyć do posiłku dodatkowe źródło białka i/lub tłuszczu).

Łapcie przepis:

CIASTO OWSIANE Z JABŁKIEM I ORZECHAMI:
Składniki (forma 20 x 20 cm):
– 200 g mąki owsianej (lub zmielone płatki owsiane),
– pół szklanki mąki pszennej (65 g),
– 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli,
– 80-100 g erytrytolu / ksylitolu,
– 3 jajka,
– 100 g jogurtu naturalnego (u mnie skyr),
– 80 g masła,
– opcjonalnie – łyżka masła orzechowego,
– 40 g orzechów włoskich,
– 1 duże jabłko.

Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać w misce suche składniki. Dodać jajka, jogurt, roztopione masło i opcjonalnie masło orzechowe. Wymieszać, dodać posiekane orzechy i pokrojone na małe kawałki jabłko. Wymieszać łyżką i przelać do foremki. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut (do „suchego patyczka”). Kroić po przestudzeniu.

Gotowe ciasto zawiera w 100 g ok. 260 kcal.

Podobne wpisy