Pełnoziarnista tarta budyniowa z jabłkami
Przepis pochodzi z naszego zeszłorocznego e-booka ze świątecznymi przepisami. Nasze aktualne e-booki z przepisami znajdziesz tutaj: SKLEP
Jeśli natomiast chcesz dostać bezpłatnie e-book „5 pomysłów na omlety”, wystarczy, że zapiszesz się do naszego newslettera – wtedy nie ominą Cię żadne miłe upominki: Zapisuję się do newslettera
A teraz przepis:
SKŁADNIKI (forma o średnicy ok. 28 cm):
Spód:
⭐️ 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850),
⭐️ 100 g masła,
⭐️ 3 łyżki (30 g) erytrytolu lub ksylitolu,
⭐️ 1 jajo,
⭐️ szczypta soli.
Wypełnienie:
⭐️ 500 ml mleka 2%,
⭐️ 1 budyń bez cukru, np. waniliowy (40 g),
⭐️ 1 łyżka mąki pszennej,
⭐️ 3 jabłka,
⭐️ sok z cytryny, cynamon, ekstrakt waniliowy/miąższ z laski wanilii.
WYKONANIE:
1. Mąkę przesiać i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami na spód. Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 30 min.
2. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, a ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (wcześniej posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą). Ponakłuwać ciasto widelcem. Piec 20 minut.
3. W tym czasie jabłka drobno pokroić i wymieszać z sokiem z cytryny, cynamonem i wanilią.
4. 300 g mleka zagotować, a do pozostałych 200 g wsypać budyń, słodzik i mąkę i dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać zimne mleko z budyniem i mieszając, gotować aż zgęstnieje.
5. Budyń wyłożyć na podpieczoną tartę i ułożyć jabłka. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze 25 minut. Kroić po wystygnięciu.