Owoce pod kruszonką

Dzień dobry! Ten deser wcale nie musi być planem na weekend, bo jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut – a potem już piecze się samo! Tak więc dziś będą owoce pod kruszonką – w wersji z płatkami owsianymi i bez dodatku cukru:)

SKŁADNIKI (na 1 porcję, około 400 kcal):
– 200-250 g owoców (u mnie nektarynka, jabłko, maliny i borówki, ale możecie użyć dowolnych, świeżych lub mrożonych),
– pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
– 30 g płatków owsianych (3 łyżki) lub mąki owsianej,
– 15 g masła (3 łyżeczki),
– 2 łyżeczki ksylitolu lub erytrytolu,
– opcjonalnie orzechy (u mnie po łyżeczce płatków migdałowych i wiórków kokosowych).

WYKONANIE:
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
2. Owoce pokroić i wymieszać ze skrobią. Przełożyć do pojemnika do zapiekania.
3. Płatki owsiane lekko zmielić w młynku, dodać masło, słodzik, kawałki orzechów i opcjonalnie odrobinę soli i innych przypraw. Wymieszać.
4. Powstałą kruszonkę przełożyć na owoce i wstawić do piekarnika.
5. Piec około 25-30 minut. Podawać na ciepło. Przed podaniem można udekorować kilkoma łyżkami jogurtu.

Podoba Ci się ten przepis? W taki razie to także może być coś dla Ciebie:
Gruszka pieczona z czekoladą i orzechami
CRUMBLE, czyli owoce pod kruszonką
Kulki kokosowe a’la Bounty

Podobne wpisy