Pochmurne popołudnia warto sobie umilać, proponujemy zatem CRUMBLE, czyli owoce pod kruszonką 🤩
Składniki:
  • dowolne owoce (u mnie śliwki, maliny, jeżyny i borówki) – w zależności od ilości owoców i wielkości formy ilość składników na kruszonkę zwiększyć lub zmniejszyć,
  • 10 łyżek płatków owsianych,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego,
  • opcjonalnie – wiórki kokosowe, orzechy.
Wykonanie:
Owoce pokroić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym/formie na tartę/kokilce. Można posypać wiórkami kokosowymi. Płatki owsiane wymieszać z miodem i olejem i całość lekko zblendować. Dodać posiekane orzechy. Tak powstałą kruszonkę wyłożyć na owoce. Piec około 25 minut w 180 stopniach (na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg, żeby kruszonka się mocniej przyrumienia).
Podawać na ciepło, np. z jogurtem albo jako dodatek do kawy. Pycha!