Placuszki twarogowo-budyniowe z truskawkami

Dziś podrzucamy pomysł na przepyszne śniadanie! Choć takie placuszki świetnie nadają się także do zabrania do szkoły lub do pracy.

PLACUSZKI TWAROGOWO-BUDYNIOWE Z TRUSKAWKAMI

Składniki (1 porcja, 4 spore placki):
– twaróg półtłusty – pół opakowania (125 g),
– jajo – 1 sztuka,
– mleko – 3 łyżki (30 g),
– budyń w proszku, bez cukru (dowolny smak, u mnie akurat krówka) – 10 g,
– mąka owsiana / orkiszowa pełnoziarnista – 10 g,
– erytrytol – 2 łyżeczki (10 g),
– olej rzepakowy – 1 łyżeczka (5 g).

Do podania:
– 100 g truskawek (lub innych owoców),
– 10 g orzechów,
– opcjonalnie: świeża mięta i cukier puder do posypania.

Wykonanie:
1. Twaróg, jajko i mleko zblendować.
2. Dodać suche składniki i wymieszać.
3. Na rozgrzanej patelni z olejem formować placki i smażyć na małym ogniu po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia.
4. Gotowe placuszki posypać odrobiną cukru pudru, podawać z owocami i orzechami.
Pycha!

Wartości odżywcze dla 1 porcji, z dodatkami: ok. 450 kcal, 33 g białka, 23 g tłuszczu, 32 g węglowodanów.

Psst! Jeśli czujecie, że takie przepisy to Wasze smaki, to przypominamy, że już dostępny jest nasz ebook z przepisami śniadaniowymi.
Tutaj zobaczycie szczegóły: ŚNIADANIA NA CIEPŁO

Podobne wpisy