Kaszotto z burakiem i serem feta

Czy u Was też buraczki zimą często goszczą na stole? My kiedyś podrzucałyśmy pomysł na pastę (https://www.facebook.com/…/a.14885869…/2562268190749412/), a dziś proponujemy różowe kaszotto 😉⬇️

KASZOTTO Z BURAKIEM I SEREM FETA

Składniki (1 porcja):
– 1 łyżka oliwy,
– pół cebuli,
– ząbek czosnku,
– 50 g kaszy (u mnie pęczak, ale świetnie też sprawdzi się gryczana),
– domowy bulion warzywny, lub woda i koncentrat bulionu Winiary,
– sól, pieprz, tymianek, rozmaryn,
– 100-150 g buraków,
– 40 g sera feta lub sałatkowego,
– 1 łyżka słonecznika,
– opcjonalnie do podania: natka pietruszki i ogórki kiszone.

WYKONANIE:
Buraki zawinąć w folię i piec w piekarniku w 190 stopniach do miękkości – ok. 60 minut (można je też ugotować lub jeśli mamy mało czasu to wykorzystać już ugotowane buraki pakowane próżniowo – dostępne np. w Lidlu lub Biedronce). Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Następnie dodać rozdrobniony czosnek i kaszę, przemieszać i chwilę przesmażyć. Całość zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować do miękkości kaszy. Kiedy kasza będzie miękka, dodać obrane i pokrojone w kostkę buraczki. Wymieszać. Przełożyć na talerz, posypać pokruszoną fetą i słonecznikiem uprażonym na suchej patelni. Można posypać świeżą zieleniną i podać z ogórkiem kiszonym.

Podobne wpisy