Muffinki bananowe z masłem orzechowym
Jak lepiej wykorzystać mocno dojrzałe banany jeśli nie do słodkiego deseru? U mnie znalazły zastosowanie w muffinkach – w połączeniu z masłem orzechowym i czekoladą zawsze robią robotę! Do kawy w sam raz – łapcie więc mega prosty przepis.
MUFFINKI BANANOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM (składniki na około 12 sztuk):
– 2 dojrzałe banany,
– 2 jajka,
– 2 łyżki (50 g) masła orzechowego,
– 60 ml mleka,
– 20 g masła,
– 20 g otrębów owsianych,
– 80 g płatków owsianych,
– 80 g mąki pszennej,
– szczypta proszku do pieczenia,
– opcjonalnie – 2 paski gorzkiej czekolady.
WYKONANIE:
Wszystkie składniki poza czekoladą razem zblendować. W razie potrzeby jeszcze dosłodzić. Dodać posiekaną czekoladę i zamieszać. Przelać do foremek i piec 20-25 minut w 180 stopniach.