Szybki, prosty, orientalny, a przede wszystkim pyszny obiad!
Składniki:

Marynata:

    • imbir – kawałek około 3 cm
    • czosnek – 3 ząbki
    • sok z 1/2 cytryny
    • miód – czubata łyżeczka
    • sos sojowy ciemny – około 5-6 łyżek

Pozostałe składniki:

    • filet z kurczaka
    • makaron ryżowy lub makaron pełnoziarnisty
    • warzywa mrożone – mieszanka chińska
    • papryczka chilli
    • olej rzepakowy lub kokosowy
    • szczypiorek lub cebula dymka
    • sos sojowy

Sposób przygotowania:

Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, sok z cytryny, miód oraz sos sojowy.
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do lodówki na całą noc.

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.

Na rozgrzanym oleju podsmażyć papryczkę chilli (bez nasionek). Następnie dodać mięso razem z marynatą. Smażyć 5-8 min.

Usmażone mięso przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni usmażyć warzywa. Podczas smażenia warzyw nie przykrywać patelni pokrywką żeby woda, która wypłynie z warzyw mogła odparować.
Jak warzywa lekko zmiękną to należy dorzucić usmażone mięso, dodać jeszcze odrobinę sosu sojowego, niewielką ilości soli (jeśli jest potrzebna). Dodać ugotowany makaron i wymieszać.

Gotowe danie posypać posiekanym szczypiorkiem.