Makaron w sosie sojowym
Szybki, prosty, orientalny, a przede wszystkim pyszny obiad!
Składniki:
Marynata:
- imbir – kawałek około 3 cm
- czosnek – 3 ząbki
- sok z 1/2 cytryny
- miód – czubata łyżeczka
- sos sojowy ciemny – około 5-6 łyżek
Pozostałe składniki:
- filet z kurczaka
- makaron ryżowy lub makaron pełnoziarnisty
- warzywa mrożone – mieszanka chińska
- papryczka chilli
- olej rzepakowy lub kokosowy
- szczypiorek lub cebula dymka
- sos sojowy
Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, sok z cytryny, miód oraz sos sojowy.
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do lodówki na całą noc.
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć papryczkę chilli (bez nasionek). Następnie dodać mięso razem z marynatą. Smażyć 5-8 min.
Usmażone mięso przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni usmażyć warzywa. Podczas smażenia warzyw nie przykrywać patelni pokrywką żeby woda, która wypłynie z warzyw mogła odparować.
Jak warzywa lekko zmiękną to należy dorzucić usmażone mięso, dodać jeszcze odrobinę sosu sojowego, niewielką ilości soli (jeśli jest potrzebna). Dodać ugotowany makaron i wymieszać.
Gotowe danie posypać posiekanym szczypiorkiem.