Chociaż kalarepa dostępna jest w sklepach praktycznie przez cały rok, to właśnie teraz jest na nią najlepszy sezon, więc warto korzystać 🙂 Zawiera spore ilości witaminy C, potasu i witamin z grupy B. A do tego można ją jeść zarówno na zimno, jak i gotowaną. A mimo, że należy do naszych rodzimych warzyw, mam wrażenie, że często jest dość niedoceniana i rzadko po nią sięgamy. A może macie inne doświadczenia i często gości na Waszych stołach? 😃
ZUPA KREM Z KALAREPY:
Składniki (na ok. 4 porcje):
✅ olej / oliwa – 3-4 łyżki,
✅ por – 1-2 kawałki (100-150 g),
✅ ziemniaki – 2 średnie sztuki (ok. 200 g),
✅ kalarepa – ok 600 g,
✅ przyprawy – szczypta cukru, pieprz, sól,
✅ sok z cytryny – do smaku,
✅ do podania – np. kleks jogurtu, pestki dyni, koperek, pieczywo.
Wykonanie:
W garnku rozgrzać olej i podsmażyć posiekanego pora. Ziemniaki i kalarepę obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Chwilę przesmażyć i zalać domowym bulionem warzywnym. Dodać przyprawy i gotować około 15 minut, do miękkości warzyw. Na koniec dodać sok z cytryny i całość zblendować. Doprawić do smaku i podawać z dodatkami 😃