Chrupiąca granola z patelni

Co lepiej pasuje do wiosenno-letnich deserów z owocami jak nie domowa granola?
A ta, którą dziś dla Was mamy jest mega prosta i szybka – jej zrobienie zajmuje może 10 minut! Serio
Łapcie przepis i próbujcieMniam!
CHRUPIĄCA GRANOLA Z PATELNI
SKŁADNIKI:
1 łyżka (10 g) oleju rzepakowego,,
100 g płatków (np. owsiane, orkiszowe, jęczmienne, można też część zastąpić otrębami),
60 g suszonych owoców (np. morele, rodzynki, żurawina),
100 g orzechów i pestek (np. słonecznik, pestki dyni, migdały, nerkowce, orzeszki ziemne),
przyprawy – cynamon, odrobina soli,
2 łyżki (50 g) miodu.
WYKONANIE:
Płatki wymieszać z suszonymi owocami (większe, np. morele, posiekać) i posiekanymi orzechami. Na patelni rozgrzać olej. Wsypać mieszankę i podpiec przez chwilę. Następnie zmniejszyć ogień i dodać miód. Całość dokładnie wymieszać i prażyć na malutkim ogniu około 5 minut, często mieszając. Uważać żeby się nie przypiekło, inaczej będzie gorzkie. Ostudzić.
Granola świetnie pasuje do deserów jogurtowych, sałatek owocowych, a także do mleka.

Podobne wpisy