Curry z soczewicą, cukinią i papryką

Jeśli czasem chcielibyście wrzucić do swojego jadłospisu wegański obiad, ale nie macie pomysłu na nic sprawdzonego, to myślę, że ta propozycja się Wam spodoba ? Dziś podrzucamy pomysł na curry z warzywami – z ciecierzycą, cukinią i papryką – choć to tylko inspiracja, bo świetnie sprawdzą się też inne warzywa (np. fasolka szparagowa, batat, ciecierzyca, kalafior, marchew…). Postarajcie się jednak, by w Waszej wersji nie zabrakło źródła białka – w wersji wegańskiej mogą być to właśnie nasiona roślin strączkowych czy tofu.

Lećmy z przepisem: CURRY Z SOCZEWICĄ, CUKINIĄ I PAPRYKĄ:

Składniki (4 porcje):
– 200 g czerwonej soczewicy,
– 2 łyżki oliwy,
– 1 średnia cebula,
– 4 ząbki czosnku,
– przyprawy: curry, imbir, papryczka chili, pieprz, niewielka ilość soli,
– 1 duża papryka,
– 1 duża cukinia,
– domowy bulion warzywny (lub woda wymieszana z koncentratem bulionu warzywnego WINIARY),
– 300 g mleczka kokosowego light,
– 100 g passaty pomidorowej,
– sok z cytryny,
– świeża kolendra lub natka pietruszki do udekorowania,
– 200 g ryżu (brązowego lub parboiled).

Wykonanie:
1. Soczewicę zalać gorącą wodą i odstawić.
2. Ryż wstawić do gotowania.
3. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek, cebulę i przyprawy, podsmażyć. Następnie dorzucić pokrojoną paprykę, a po chwili cukinię.
4. Soczewicę odcedzić, wrzucić na patelnię z warzywami, dolać niewielką ilość bulionu warzywnego, mleczko kokosowe i pomidory. Całość dusić kilka minut – do miękkości soczewicy.
W razie potrzeby jeszcze doprawić.
5. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i posypać zieleniną. Podawać z ryżem.
Smacznego!

Podobne wpisy