Szakszuka to ciekawe i smaczne danie, które sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i pożywne śniadanie lub kolacja. Ale z racji, że ostatnio podrzucamy sporo pomysłów śniadaniowych, niech tym razem szakszuka z fasolą i awokado będzie propozycją obiadową. I to taką dla dwóch osób 💁‍♀️💁‍♂️
Co zawsze ważne, jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu 😉
Składniki (2 porcje, po ok. 600 kcal):
  •  1 łyżka oleju,
  •  2 ząbki czosnku,
  •  1 opakowanie pomidorów w puszce lub kartonie (400 g),
  •  przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, opcjonalnie chili,
  •  1 puszka czerwonej fasoli (240 g po odsączeniu – można też użyć mniejszej ilości, choć zawsze to wygodniej zużyć całość),
  •  4 jajka,
  •  zielenina, np. kolendra, posiekana natka, u mnie – zielona cebulka,
  •  awokado – 1 sztuka,
  •  pieczywo – po 2 kromki na porcję.
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać olej i poddusić plasterki czosnku. Dodać pomidory i przyprawy, poddusić. Fasolę odsączyć i wypłukać z zalewy, dodać na patelnię. Wymieszać a następnie zrobić dołki i wbić w nie jajka. Zmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką. Dusić aż białko będzie ścięte. Na koniec posypać posiekaną zieleniną. Podawać z awokado pokrojonym w plastry oraz pieczywem.