Pymysły na pieczoną dynię
JESIEŃ -> więc czas na pieczenie dyni!
Taka pieczona dynia jest naprawdę łatwa do zrobienia, a do tego uniwersalna. Pieczesz raz – korzystasz do woli ? Tak więc dziś mamy dla Was kilka propozycji na wykorzystanie dyni – jednak na pewno nie wyczerpiemy puli, więc jeśli macie inne pomysły to śmiało piszcie, chętnie skorzystamy.
Ale od początku. JAK UPIEC DYNIĘ? Wystarczy pokroić na kilka kawałków, wyjąć pestki, ułożyć na blaszce i piec około 30-40 minut w 180 stopniach (trzeba widelcem sprawdzić czy jest już miękka). Dynię obieramy dopiero po upieczeniu, na surowo to niezła gimnastyka, a po upieczeniu skórka odchodzi jak marzenie:)
I co dalej? Nasze typy to:
1. ZUPA KREM – klasyk, ale trzeba przyznać, że z dodatkiem podsmażonej na oliwie cebulki, marchewki, ziemniaków i przypraw (np. imbir, czosnek, tymianek) robi robotę!
2. PASTA do smarowania kanapek, tortilli, naleśników. Można ją przygotować blendując dynię z suszonymi pomidorami, czosnkiem, słonecznikiem i olejem. Inna opcja to dyniowy hummus (czyli do dyni dodać ciecierzycę, oliwę i pastę tahini lub podprażony na patelni sezam i zmiksować).
3. PLACUSZKI NA SŁODKO, czyli na przykład dynia + jajko + mąka + miód lub słodzik + cynamon. Wystarczy zmiksować i smażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Z dodatkiem jogurtu to naprawdę fajna opcja na śniadanie.
4. WYPIEKI z dodatkiem dyni, czyli np. ciasto, ciasteczka, muffinki. My proponujemy przepis na ciasto dyniowo-jabłkowe. Znajdziecie go tu: https://www.balansdietetyk.pl/…/ciasto-dyniowo-jablkowe/
5. SAŁATKA – pieczona dynia pokrojona w kostkę + rukola + ciecierzyca + ser feta + orzechy włoskie + sos miodowo-musztardowy.
6. KOTLETY JAJECZNE lub WARZYWNE – w wersji obiadowej można do musu dyniowego dodać 2-3 ugotowane jajka, 1 surowe jajko, bułkę tartą i pietruszkę i usmażyć lub upiec takie kotlety dyniowe. Zamiast gotowanych jajek fajnie sprawdzi się też dodatek kaszy jaglanej, albo innych warzyw – np. cukinii, szpinaku, marchewki.
7. OBIADOWO pieczona dynia sprawdzi się też w warzywnym curry (np. z ciecierzycą i szpinakiem lub soczewicą i papryką – do tego mleczko kokosowe, pasta curry i opcjonalnie pomidory) lub jako sos do makaronu lub mięsa (dynia zmiksowana z czosnkiem, odrobiną wody lub bulionu, śmietanką i przyprawami).
8. NA PÓŹNIEJ – aby nic się nie zmarnowało i żeby nie jeść przez tydzień dyni na wszystkie sposoby, warto część po prostu zamrozić.