Makaron cukiniowo-marchewkowy z ricottą i pietruszką

Składniki (1 porcja):

– makaron pełnoziarnisty, np. tagliatelle – 70 g,
– marchew – ok. 100 g,
– cukinia – ok. 100 g,
– oliwa z oliwek – 1,5 łyżki,
– czosnek – 2 ząbki,
– sól, pieprz, opcjonalnie suszone płatki chili,
– ser ricotta – 80 g (1/3 opakowania),
– natka pietruszki – 2 łyżeczki.

Wykonanie:
Makaron ugotować al dente. Marchew i cukinię pokroić we wstążki (przy pomocy obieraczki do warzyw lub spiralizera). Na patelni rozgrzać oliwę z posiekanym czosnkiem. Wrzucić marchew i poddusić kilka minut. Następnie dodać cukinię i przyprawy i razem dusić jeszcze kilka minut. Makaron odcedzić i dodać do warzyw. Wszystko wymieszać. Przełożyć na talerz, dodać ricottę i posypać posiekaną natką.
Skusicie się? 😉

Podobne wpisy