Risotto z bobem, cukinią i bazylią

Uwielbiamy jeść sezonowo! Zbierane w szczycie sezonu warzywa i owoce są najsmaczniejsze, mają najwięcej wartości odżywczych i są najtańsze – nic tylko korzystać! Również w układanych przez nas jadłospisach zawsze znajdziecie sporo propozycji z sezonowymi produktami! A teraz jest w czym wybierać 🙂
Dziś wybór padł na młody bób – łapcie przepis i próbujcie!

RISOTTO Z BOBEM, CUKINIĄ I BAZYLIĄ

Składniki na 4 porcje:
– 500 g bobu (w łupinkach).
– 2 łyżki oliwy,
– 1 mała cebula,
– 4 ząbki czosnku,
– 200-240 g ryżu (u mnie parboiled),
– 100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie),
– domowy bulion warzywny (lub woda z koncentratem bulionu WINIARY)
– 1 duża cukinia,
– 20 g masła,
– 50 g parmezanu lub grana padano,
– garść bazylii (fajnie sprawdzi się też natka pietruszki lub mięta).

Wykonanie:
1. Bób ugotować w lekko osolonej wodzie – dosłownie kilka minut, aby był al dente. Odcedzić, przestudzić.
2. Zagotować bulion.
3. Na patelni na oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Wsypać ryż i lekko go podprażyć. Następnie wlać wino, dodać odrobinę soku z cytryny.
4. Kiedy wino wyparuje, wlać chochlę gorącego bulionu. Często mieszając, dodawać kolejne porcje bulionu do czasu kiedy ryż będzie lekko miękki. W międzyczasie obrać bób z łupinek.
5. Kiedy ryż będzie prawie gotowy, dodać pokrojoną na kawałki cukinię i całość chwilę dusić. Kiedy ryż i cukinia będą gotowe, dodać, masło, obrany bób, pieprz oraz parmezan (można odłożyć porcję do dekoracji). Całość wymieszać.
6. Zdjąć z ognia, dodać bazylię, delikatnie przemieszać. Risotto podawać udekorowane parmezanem oraz świeżą bazylią.

Smacznego!

Zobacz też inne nasze sezonowe letnie przepisy: https://www.balansdietetyk.pl/2022/06/21/salatka-ze-szparagami-pieczonymi-ziemniakami-i-feta

Podobne wpisy