Brownie z fasoli

Czekoladowe, zdrowe i pyszne ciasto z czerwonej fasoli. Można na wierzch dodać ulubione sezonowe owoce i pyszny deser na weekend gotowy.
Składniki:

    • 500g fasoli (jeśli z bierzesz tę ze słoika, to chodzi o wagę po odlaniu wody, koniecznie przepłucz ją w sitku w zimnej wodzie)
    • 2 duże banany
    • 4 jajka
    • 3 łyżki prawdziwego, czystego kakao bez żadnych dodatków i bez cukru
    • 2 łyżki karobu (to da bardzo fajny efekt!) – można również ciasto wykonać bez jego dodatku
    • 3 łyżki oleju kokosowego
    • 10 daktyli (jeśli te duże, wilgotne wystarczy 6-7, jeśli mniejsze 10-11 i koniecznie namocz je przez 10 minut we wrzątku)
    • 2-3 łyżki dobrej jakości miodu
    • 1 czubata łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
    • szklanka ulubionych orzechów (ja tradycyjnie daję włoskie lub migdały)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (tryb góra-dół). W tym czasie do dużego blendera wrzucić wszystkie składniki oprócz orzechów i zblendować do jednolitej masy. Lekko pokruszone w palcach orzechy (migdały posiekać nożem) dodać do blendera ale już mieszać jedynie łyżką. Całość wylać do jednej dużej formy lub dwóch małych, wyłożyć je wcześniej papierem do pieczenia lub posmarować olejem kokosowym. Ciasto piec 40-45 minut. Obserwuję. Po 40 minutach dobrze jest sprawdzić drewnianą wykałaczką, czy jest gotowe.

Ciato można polać gorzką czekoladą (DOBREJ JAKOŚCI!) wymieszaną z odrobiną mleka. Gdy ostygnie, ciasto wstawić do lodówki.

Ciasto nalepiej smakuje na drugi dzień.

Przepis pochodzi ze strony Panna Anna Biega

Podobne wpisy