Pierogi z mąki lnianej
Dziś bezapelacyjny hit – pierogi z mąki lnianej. Przepis pochodzi od Babci jednej z moich Pacjentek – bardzo dziękuję 🙂
Sprawdzi się doskonale dla osób, które w diecie muszą eliminować gluten.
Składniki:
- 30 gramów maki lnianej (zmielone siemię lniane)
- 150 gramów maki gryczanej
- 80 gramów maki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Mąkę lniana przesypać do miseczki, zalać 100 ml wrzątku, wymieszać energicznie by nie było grudek i pozostawić na 5 minut by utworzył się gęsty kisiel. Pozostałe mąki wraz z sola przesiać na stolnice i dodać kleik z mąki lnianej, jajo oraz olej. Wyrobić składniki na gładkie ciasto. Jeżeli będzie ono zbyt suche można dodać ciepłej wody.
Pierogi na zdjęciach są z farszem z cielęciny smażonej z cebulą i następnie zmielonej. Żeby farsz nie był z byt suchy można dodać bulion warzywny.
Można pierogi zrobić z dowolnym, ulubionym farszem:-)
Smacznego!