Fit kluski leniwe
Dziś przychodzimy z propozycją klusek leniwych, ale w wersji fit:) Czyli smak dzieciństwa, ale mniej kaloryczny, wzbogacony w większą ilość białka, błonnik z pełnoziarnistej mąki, witaminy z owoców…
Łapcie przepis na 3-4 porcje!
Składniki:
– 500 g chudego twarogu,
– 2 jajka,
– szczypta soli,
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (ok. 25 g),
– 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej,
– ok. 30 g mąki pszennej jasnej + ilość do podsypania.
Dodatki na jedną porcję: 1 łyżeczka masła + 1 łyżeczka miodu + sezonowe owoce + 2-3 łyżki naturalnego jogurtu.
Wykonanie:
Twaróg zmielić (można to zrobić blenderem). Dodać jajka, sól i mąkę, wyrobić ciasto. Zagotować wodę w garnku. Blat/deskę wysypać mąką. Oddzielać małe porcje ciasta i rolować je w podłużny kształt na blacie. Lekko spłaszczyć i kroić po skosie na kształt klusek. Wrzucać do lekko wrzącej wody i gotować do wypłynięcia.
Podawać z miodem, roztopionym masłem, jogurtem i owocami.
A jeśli lubisz bardziej odżywcze wersje tradycyjnych potraw, koniecznie zobacz tę zupę pomidorową: https://www.balansdietetyk.pl/2021/11/19/sycaca-zupa-pomidorowa/