Pasta z białej fasoli
Hej! Dziś pomysł na pyszną pastę na pieczywo – w sam raz, jeśli szukacie urozmaicenia dla swoich kanapek. Koniecznie sobie ją spróbujcie!
PASTA Z BIAŁEJ FASOLI Z SUSZONYM POMIDOREM:
Składniki (na cały słoiczek):
– ok. 250 g białej fasoli, gotowanej lub konserwowej,
– 1 łyżka oliwy,
– 1 mała cebula (ok. 50 g),
– 60 g suszonych pomidorów + 10 g oleju z zalewy,
– 1 ząbek czosnku,
– przyprawy: wędzona papryka, pieprz, w razie potrzeby sól.
Wykonanie:
1. Fasolę dokładnie wypłukać z zalewy.
2. Na oliwie podsmażyć cebulę.
3. Wszystkie składniki wrzucić do pojemnika blendera i zmiksować. Można dodać odrobinę wody do uzyskania pożądanej konsystencji.
Propozycja podania: pełnoziarniste pieczywo + ogórki małosolne.