Zamiast standardowej wersji z bazylią – pesto pietruszkowe. Jest nie tylko pyszne, ale także wzbogaci Wasze posiłki w wapń, magnez, żelazo, witaminy E, C i witaminy z grupy B.

Dobrze pasuje do makaronów, pieczywa, sałatek, czy jako sos do innych dań. Nadaje się też do zamrażania. Pesto z przepisu ma około 370 kcal/100 g.

PESTO PIETRUSZKOWE – Składniki (na cały słoiczek):
– 2-3 pęczki natki pietruszki (ok. 70-80 g),
– 2-3 ząbki czosnku,
– 100 g oliwy z oliwek,
– 50 g startego parmezanu,
– 100 g wody (lub według uznania),
– 2-3 łyżki soku z cytryny,
– 60 g zmielonych nasion słonecznika (u mnie 50 g słonecznika +10 g siemienia lnianego).

Wykonanie:
Do naczynia blendera wrzucić posiekaną pietruszkę oraz pozostałe składniki (wlać najpierw mniej wody, później można uzupełnić jej ilość do uzyskania pożądanej konsystencji). Dodać sól i pieprz. Całość zblendować i w razie potrzeby jeszcze doprawić.