Jagodowe smoothie bowl
Kremowe mrożone smoothie bowl na śniadanie w słoneczny dzień? Jesteśmy na tak! W tym posiłku znajdziesz porządną porcję białka, zdrowe tłuszcze, sporo błonnika i witamin oraz mnóstwo smaku!
Aby podkręcić smoothie bowl, warto dzień wcześniej zamrozić owoce, choć nie jest to niezbędne.
Składniki:
- 1 banan,
- pół awokado,
- 1 opakowanie skyru naturalnego (150 g),
- 80 g mrożonych czarnych jagód,
- 1/3 mango (lub dowolne inne owoce do dekoracji, jakie akurat masz pod ręką),
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych,
- łyżka posiekanych migdałów (lub innych orzechów).
Wykonanie:
1. Banana pokroić w plastry i umieścić w zamrażarce na kilka godzin.
2. Do pojemnika blendera włożyć kawałki awokado, jogurt, zamrożonego banana i mrożone jagody. Całość dokładnie zmiksować. W razie potrzeby można delikatnie dosłodzić.
3. Smoothie można jeszcze schłodzić w zamrażarce, ale polecamy od razu podawać. Udekorować mango (lub innymi owocami) i orzechami.
Przybliżone wartości odżywcze całości: 490 kcal, 24 g białka, 19 g tłuszczu, 61 g węglowodanów (w tym 9 g błonnika), a także porządne dawki witaminy A, B6, wit. C, wit. E, wit. K, magnezu, miedzi, potasu i wapnia.