Dzień dobry 😊 Dziś podrzucamy pomysł na wegetariańskie kotleciki – z soczewicy i kaszy jaglanej.
Może będzie to dla Was inspiracja na jutrzejszy obiad?

Co prawda taki obiad zajmuje trochę czasu, ale można od razu przygotować podwójną porcję i zamrozić. Ja tak właśnie zrobiłam – część kotlecików przed usmażeniem zapakowałam do pudełka, rozdzielając kolejne warstwy papierem do pieczenia. W zabiegany dzień wystarczy tylko rozmrozić, usmażyć i gotowe 😃 Dobrze mieć takie opcje pod ręką!

SKŁADNIKI (ok. 14 kotlecików):
– 100 g kaszy jaglanej,
– 100 g czerwonej soczewicy,
– olej rzepakowy / oliwa z oliwek,
– 1 mała cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka,
– 2 jajka,
– 75 g mąki pełnoziarnistej,
– kilka łyżek bułki tartej do obtaczania.

WYKONANIE:
Soczewicę zalać wrzątkiem i namoczyć (15-20 min). Kaszę wypłukać. Kaszę i soczewicę wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem, gotować około 15 minut (gotuję je razem – czas jest podobny, a mniej zmywania).
W tym czasie na łyżce oleju podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Odstawić do przestudzenia.
Kaszę i soczewicę odcedzić, dobrze ostudzić (lub przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć). W misce połączyć składniki: kaszę, soczewicę, cebulę i czosnek z patelni, sporą ilość przypraw, jajka i mąkę (w razie potrzeby skorygować ilość mąki w zależności od zwartości kaszy i soczewicy). Wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Zwilżonymi dłońmi formować kotleciki, spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć po kilka minut z obu stron pod przykryciem. Podawać z sałatką ze świeżych warzyw z jogurtem naturalnym.
Smacznego!