Knedle ze śliwkami
Sezon na śliwki trwa. Dziś przepis na knedle z serem twarogowym.
Składniki:
- 250 g sera białego półtłustego
- szklanka mąki pełnoziarnistej (chociaż tak naprawdę ilość zależy od typu sera i wielkości jajka)
- 1 jajko
- łyżka miodu
- ok. 10 śliwek bez pestek
Ser zmielić na gładko, dodać jajko, miód i zmiksować na gładką masę. Później stopniowo dodawać mąkę aż ciasto nie będzie się kleić. Schłodzić w lodówce (można 15 minut można dłużej). Wyjąć pestki ze śliwek. Ciasto podzielić na około 10 części (zależnie jak duże knedle chcemy otrzymać) i każdą z nich wałkować w dość płaski placuszek. Nałożyć na niego śliwkę lub połówkę śliwki i zlepić boki. Zlepiony knedel uformować w dłoniach w kulkę. Gotować w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia.
Ważne jest by ser był suchy. Jeśli ser jest bowiem zbyt kleisty potrzeba o wiele więcej mąki by ciasto było odpowiednio zwarte, a knedle wychodzą twarde.