Placuszki dyniowe

Dzień dobry! Dobrze rozpoczęty dzień to też pyszne śniadanie, więc pomysł na takie dziś podrzucamy.

Do placuszków ze zdjęcia użyłam puree z dyni przygotowane i zamrożone jesienią. Dzięki temu teraz placuszki dyniowe przygotowują się błyskawicznie! Łapcie więc przepis na ok. 10 sztuk (2 porcje):

PLACUSZKI DYNIOWE – składniki:
– 200 g puree z dyni (upieczona/ugotowana i zblendowana dynia),
– 2 jajka,
– 80 g jogurtu naturalnego typu skyr (lub zwykłego),
– 1 łyżka erytrytolu lub ksylitolu,
– 70 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
– przyprawy: cynamon, szczypta soli, proszek do pieczenia,
– niewielka ilość oleju rzepakowego do smażenia.

WYKONANIE:
Po prostu wymieszać składniki:) Porcję ciasta rozprowadzać na rozgrzanej patelni z olejem i smażyć po kilka minut z każdej strony – na niewielkim ogniu, do zrumienienia. Można podawać z wybranymi owocami i jogurtem.

Podobne wpisy