Czekoladowa granola – idealna na śniadanie!

Dziś kolejna pyszna propozycja śniadaniowa: jogurt z pyszną czekoladową granolą i gruszką:)
Jeśli lubisz granolę, to znajdziesz u nas także przepisy na wersję KLASYCZNĄ oraz KOKOSOWĄ

Najpierw pokażemy jak przygotować granolę (w większej ilości) – potrzebujemy:
– 100 g płatków owsianych,
– 50 g słonecznika,
– 50 g orzechów (u mnie migdały),
– 50 g gorzkiej czekolady,
– 2 łyżeczki kakao,
– pół szklanki ekspandowanego amarantusa (można wymienić na jagły lub inne ekspandowane zboże),
– 30 g miodu.

Płatki chwilę prażyć na suchej patelni. Dorzucić słonecznik, amarantus i posiekane orzechy. Mieszać. Następnie dodać kakao i posiekaną czekoladę, zmniejszyć ogień i dokładnie wymieszać. Następnie dodać miód i chwilę podgrzewać na małym ogniu aż składniki się połączą, często mieszając. Zestawić z ognia i przestudzić.
Kiedy granola będzie gotowa, przygotowujemy śniadanie, tj. łączymy w miseczce:
– 200 g jogurtu naturalnego (w mnie typu greckiego 0% tłuszczu z Piątnicy),
– 1 gruszka,
– 50 g czekoladowej granoli.

Przybliżone wartości odżywcze dla powyższej porcji śniadania:
420 kcal, 26 g białka, 13 g tłuszczu, 53 g węglowodanów (w tym 5,5 g błonnika).

➡ Pamiętajcie, że jest już dostępny nasz ebook z przepisami śniadaniowymi, jeśli jeszcze go nie widzieliście, koniecznie zerknijcie tutaj: ŚNIADANIA NA CIEPŁO.
Zebrałyśmy tam 16 fantastycznych pomysłów na pełnowartościowe śniadania, a teraz oddajemy go w Wasze ręce! ?

Podobne wpisy