Jajecznica w tortilli

Dzień dobry! Dziś kolejna inspiracja śniadaniowa – jajecznica z pomidorami w tortilli.

Czego potrzebujemy do jej przygotowania:
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
– pół małej cebuli,
– 1 średni pomidor,
– 2 jajka,
– 1 placek tortilli, najlepiej pełnoziarnistej,
– 1 cienki plaster żółtego sera,
– opcjonalnie świeże zioła (u mnie bazylia),
– dodatkowo – 1 duża marchewka (100 g).

Na oleju podsmażamy cebulkę, następnie dorzucamy pomidory i przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, ulubione zioła). Mieszamy, a kiedy pomidory odparują dodajemy jajka i smażymy do ścięcia. Doprawiamy do smaku. Gotową jajecznicę przekładamy na placek tortilli, dodajemy ser żółty i świeże zioła. Tortillę zawijamy i opiekamy na suchej patelni z obu stron. Można gotową tortillę przekroić na pół. Marchewki pokrojone w słupki zjadamy jako dodatek.

Przybliżone wartości odżywcze: 510 kcal, 28 g białka, 27 g tłuszczu, 44 g węglowodanów (w tym 11 g błonnika).

A jeśli chcecie więcej naszych śniadaniowych inspiracji, koniecznie zobaczcie nasz nowy ebook ŚNIADANIA NA CIEPŁO. Znajdziecie w nim m.in.:
– owsiankę a’la snickers,
– omlet w tortilli z pieczarkami i kukurydzą,
– czekoladowy budyń z kaszy jaglanej,
– tosty francuskie z pastą z pieczonej papryki i fetą,
– omlet twarogowo-budyniowy z musem malinowym.

Podobne wpisy