
Dla tych, którzy nie przechodzą obojętnie obok wszelkich kokosowych łakoci, mamy propozycję na pycha przekąskę na weekend.
Te kuleczki znikają zdecydowanie za szybko!
KULKI KOKOSOWE A’LA BOUNTY
SKŁADNIKI (ok. 20 małych kuleczek po 10-15 g):
-70 g pasty kokosowej (np. mus ekogram do kupienia w Rossmannie),
-50 g wiórków kokosowych,
-40 g miodu,
-60-80 g gorzkiej czekolady, 70% kakao,
-kilka łyżek mleka lub napoju roślinnego.
WYKONANIE: Pastę kokosową, miód i wiórki delikatnie zblendować. Powstałą masę dosłodzić w razie potrzeby. Formować z niej niewielkie kuleczki. Ułożyć je na talerzu i umieścić na kilka minut w zamrażarce. W międzyczasie roztopić czekoladę z dodatkiem mleka (nie powinna być zbyt ciepła). Wyjąć kuleczki i obtoczyć je w czekoladzie (jeśli kulki są wystarczająco zimne, wystarczy wsypać wszystkie do czekolady i zamieszać łyżeczką, aż się całe pokryją czekoladą). Kulki ułożyć na talerzu i schłodzić w lodówce.