💜  Pasta z buraków z fetą i słonecznikiem  💜 – propozycja na kanapkę nawet dla tych, którzy nie są do końca przekonani do buraków!
Jest serio pyszna!
I ten kolor 🤩
SKŁADNIKI:
🟣 burak gotowany / pieczony – 200 g,
🟣 ser feta – 50 g,
🟣 czosnek – 1-2 ząbki,
🟣 oliwa – 1 łyżka,
🟣 słonecznik – 30 g (3 łyżki),
🟣 sok z cytryny – 2 łyżki,
+ do podania: pieczywo razowe, rukola, pokruszona feta.
WYKONANIE:
🟪 Buraki ugotować lub upiec w piekarniku (zawinięte w folię aluminiową, około 60 min, zależnie od wielkości). Obrać i pokroić.
🟪 A teraz, jeśli masz zrezygnować z myślą, że za dużo zachodu, pamiętaj – możesz też kupić już ugotowane buraczki – pakowane próżniowo, dostępne w Lidlu lub Biedronce na stoisku z warzywami. Jednak jeśli masz czas, warto je upiec – będą jeszcze pyszniejsze.
🟪 Buraki zblendować z pozostałymi składnikami na gładką pastę. W razie potrzeby doprawić. Ułożyć na pieczywie razem z dodatkami.
Spróbujecie? 🤩