
Pasta z buraków z fetą i słonecznikiem – propozycja na kanapkę nawet dla tych, którzy nie są do końca przekonani do buraków!
Jest serio pyszna!
I ten kolor!
SKŁADNIKI:
-burak gotowany / pieczony – 200 g,
-ser feta – 50 g,
-czosnek – 1-2 ząbki,
-oliwa – 1 łyżka,
-słonecznik – 30 g (3 łyżki),
-sok z cytryny – 2 łyżki,
+ do podania: pieczywo razowe, rukola, pokruszona feta.
WYKONANIE:
1. Buraki ugotować lub upiec w piekarniku (zawinięte w folię aluminiową, około 60 min, zależnie od wielkości). Obrać i pokroić.
2. A teraz, jeśli masz zrezygnować z myślą, że za dużo zachodu, pamiętaj – możesz też kupić już ugotowane buraczki – pakowane próżniowo, dostępne w Lidlu lub Biedronce na stoisku z warzywami. Jednak jeśli masz czas, warto je upiec – będą jeszcze pyszniejsze.
3. Buraki zblendować z pozostałymi składnikami na gładką pastę. W razie potrzeby doprawić. Ułożyć na pieczywie razem z dodatkami.
Spróbujecie?