O mnie
mgr inż. Weronika Kubas
Nazywam się Weronika Kubas, ukończyłam studia na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie na kierunku Dietetyka oraz kierunku Technologia Żywności.
Dietetyka jest dla mnie pasją i powołaniem. Jestem przekonana, że właściwe odżywianie to sposób zapobiegania oraz leczenia wielu chorób. W pracy w gabinecie kieruję się przede wszystkim indywidualnym podejściem do każdego Pacjenta. Moim celem jest nauka zdrowego stylu życia na co dzień! Staram się Was poznać i zrozumieć, a stawiane wyzwania są możliwe do zrealizowania. W efekcie przynoszą one satysfakcję oraz realne zmiany nawyków żywieniowych.
Sama borykałam się z dużą nadwagą od dzieciństwa, a szkołę średnią zaczynałam ważąc 80 kilogramów przy wzroście nieco ponad 160 centymetrów. Wiem jakie trudności możecie spotkać na swojej drodze, dlatego łatwiej jest mi odnaleźć właściwe rozwiązanie.


Aktualna wiedza i doświadczenie
Nieustannie podnoszę swoje kwalifikację biorąc udział w konferencjach i szkoleniach z zakresu dietetyki, medycyny, fizjologii człowieka oraz leczenia otyłości. W pracy opieram się na sprawdzonych doniesieniach naukowych. Nie ulegam ” Internetowym, sprawdzonym nowościom”. Nie prowadzę eksperymentów na osobach, które oddały w moje ręce swoje zdrowie! Moja wiedza poparta jest doświadczeniem zdobytym w gabinecie. Ten czas ubogaca mnie najmocniej.
Polecany dietetyk – w czym mogę pomóc?
Pomagam w skutecznym i zdrowym odchudzaniu, a także żywieniu w różnych jednostkach chorobowych.
Prowadzę Pacjentów z:
- cukrzycą typu I, II oraz cukrzycą ciążową,
- insulinoopornością – posiadam certyfikat SOIT (Specjaliści polecani insulinoopornym),
- zaburzeniami układu hormonalnego (Hashimoto, niedoczynność/nadczynność tarczycy, PCOS),
- chorobami układu krążenia,
- chorobami przewodu pokarmowego (refluks, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół jelita drażliwego, schorzenia wątroby oraz trzustki),
- dną moczanową,
- alergiami oraz nietolerancjami pokarmowymi,
- nadwagą, niedowagą oraz niedożywieniem.
Zajmuję się żywieniem kobiet planujących ciążę, w jej trakcie i po rozwiązaniu. Pracuję z mamami karmiącymi piersią oraz dziećmi.
Na obecną chwilę nie opracowuje planów żywieniowych dla sportowców.



Ten szczególny czas
Od kiedy mam to szczęście być mamą dwójki wspaniałych chłopców, jestem jeszcze bardziej zafascynowana tematem płodności, ciąży, laktacji oraz żywieniem dzieci. Czas oczekiwania na dziecko oraz jego pierwsze lata życia to szalenie ważny okres – programowania zdrowia małego człowieka! W ciąży zachodzi również ogromny przełom w organizmie kobiety. Dbając o siebie w tym szczególnym czasie możemy zapobiec późniejszym problemom zdrowotnym oraz cieszyć się estetycznym ciałem po porodzie. Zmiany, które nie zostaną odpowiednio zaopiekowane mogą odcisnąć piętno, a przecież możemy tego uniknąć.
Napotkane trudności w byciu rodzicem zmotywowały mnie do poszukiwania rozwiązań. Było to wiele wizyt u specjalistów, cennych rozmów, szkoleń. Teraz chcę dzielić się moją wiedzą i nadal ubogacać się waszymi doświadczeniami.
Wokół tematu ciąży i karmienia przez lata narosło wiele mitów, które do dziś spędzają sen z powiek rodzicom. Moim celem jest przekazywać Wam aktualną wiedzę, poszerzać świadomość, a także zwrócić uwagę na aspekty o których niewiele się mówi.
Często jako młodzi rodzice zapominamy o własnym zdrowiu i przekładamy potrzeby innych ponad swoje. Pamiętajmy, że dzieci uczą się przez naśladowanie. Dbając o siebie dbamy o zdrowie całej rodziny.
Program dopasowany do twoich potrzeb
Tworząc plan żywieniowy uwzględniam preferencje żywieniowe Pacjenta, sezonowość produktów oraz ich cenę. Zmiany w sposobie odżywiania uda się utrzymać na stałe pod warunkiem, że będą możliwe do zrealizowania. Wszystkie produkty mogą tworzyć nasz sposób odżywiania, nawet słodycze, pod warunkiem, że zachowamy między nimi odpowiedni BALANS!


Więcej niż dieta!
Preferuję sformułowanie plan żywieniowy niż dieta, ponieważ planując posiłki dla moich Pacjentów zawsze patrzę na Nich całościowo, tworzę nową strategię przyszłości. Nie skupiam się tylko na odpowiednim żywieniu, ale też zwracam uwagę na inne sfery życia. Te które mają największy wpływ na jego zdrowie to aktywność fizyczna, praca zawodowa, stres oraz odpoczynek, umiejętność relaksu i znalezienia w życiu równowagi.
mgr inż. Wioleta Sojka
Jestem absolwentką Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Ukończyłam studia inżynierskie i magisterskie na kierunku Dietetyka, kolejno pisząc prace dyplomowe na temat żywienia kobiet ciężarnych ze stwierdzoną cukrzycą ciążową oraz osób dotkniętych zaburzeniami odżywiania o podłożu psychicznym, w szczególności anoreksją. Oprócz studiów, staram się stale pogłębiać swoją wiedzę żywieniową oraz doskonalić umiejętności na różnorodnych szkoleniach, warsztatach i konferencjach dietetycznych. Rozwój oraz zaangażowanie w to, co robię są dla mnie bardzo ważne!
Stawiam na indywidualne podejście do każdej osoby, tak by skomponowany dla niej plan żywieniowy, wraz z dużą dawką wsparcia i edukacji żywieniowej, był solidną motywacją do zmian. Jadłospisy przygotowuję zarówno dla osób zdrowych, chcących pozbyć się nadmiernych kilogramów, jak i dla osób dotkniętych chorobami towarzyszącymi. Zwracam uwagę nie tylko na zdrową dietę, ale również zdrowe do niej podejście. Dzięki temu łatwiej uzyskać trwałe zmiany oraz radość ze zdrowych nawyków żywieniowych. W pracy z ludźmi chcę, by dieta zamiast wyrzeczeniem była przyjemnym sposobem na zdrowie, lepsze samopoczucie i wymarzoną sylwetkę.
Chętnie gotuję i próbuję nowych smaków. Lubię jeść smacznie i zdrowo, nie spędzając przy tym całego dnia w kuchni. Rozumiem, że najlepsza dieta to taka, którą można stosować stale, więc posiłki muszą być też szybkie do przygotowania. To dieta powinna być ona idealnie dopasowana do preferencji, stanu zdrowia i stylu życia. Więc dla każdego będzie ona znaczyła coś innego – i tego się trzymam, komponując plany żywieniowe.
Prywatnie oprócz dietetyki, ciągnie mnie do natury i sztuki. Uwielbiam kontakt ze zwierzętami, a konie to mój „konik”. Spełniam się artystycznie, lubię aktywność fizyczną, podróże, taniec oraz ogórki kiszone
