Panierowane tofu z ryżem i brokułem

Dziś przepis na tofu, który pomoże się do niego przekonać nawet sceptykom – w tej wersji smakuje naprawdę dobrze! Spróbujcie!

PANIEROWANE TOFU Z RYŻEM I BROKUŁEM

Składniki (2 porcje):
????100 g ryżu,
????1 brokuł,
????1 kostka tofu naturalnego,
????1 łyżka mąki ziemniaczanej ,
????2 łyżki oleju rzepakowego,
????2 łyżki sosu sojowego,
????2 łyżki octu ryżowego,
????1-2 łyżeczki miodu lub słodzika,
????1 ząbek czosnku,
????1-centymetrowy kawałek imbiru lub imbir w proszku,
????sezam do posypania.

Wykonanie:
1. Wypłukany ryż oraz różyczki brokuła ugotować (ja ryż gotuję w garnku, a brokuł na parze – na sitku umieszczonym na garnku i przykrytym pokrywką).
2. Tofu dobrze odsączyć z zalewy za pomocą ręcznika papierowego. Pokroić w kostkę i wymieszać ze skrobią.
3. Rozgrzać patelnię z olejem. Układać kawałki tofu tak, aby się nie stykały i smażyć co jakiś czas obracając.
4. Wymieszać składniki na sos: sos sojowy, ocet, miód lub słodzik, rozdrobniony czosnek, starty imbir oraz kilka łyżek wody.
5. Kiedy tofu będzie dobrze podsmażone, wlać na patelnię sos, wymieszać i smażyć aż sos się zredukuje, a kostki tofu będą nim równomiernie pokryte.
6. Tak panierowane tofu podawać z ryżem i brokułem. Całość posypać sezamem.

Podobne wpisy