Najlepszym pieczywem niewątpliwie jest chleb żytni razowy na zakwasie lub chleb gryczany. Nie każdy z nas jednak będzie mógł taki rodzaj pieczywa jeść, przykładowo osoby z nadkwasotą. Dziś mam dla Was dobrą alternatywę – chleb z otrębami.
SKŁADNIKI:

    • 40 gramów świeżych drożdży lub 2 opakowania drożdży instant (16g)
    • 1 łyżeczka cukru
    • 500 gramów wody
    • 500 gramów mąki pszennej lub orkiszowej typ 750
    • 80 gramów otrębów pszennych lub żytnich
    • 50 gramów pestek słonecznika i pestek dyni
    • 30 gramów siemienia lnianego
    • 1,5 łyżeczki soli

WYKONANIE:

Drożdże rozkruszyć dodać cukier i letnią wodę. Odstawić na 5 min w ciepłe miejsce. Następnie dodać mąkę, otręby, pestki i siemię lniane oraz sól. Całość wyrobić. Ciasto będzie miał lepką i gęstą konsystencję – taka ma być, nie potrzeba więcej mąki.

Ciasto przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (foremka ok 35 cm). Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 min aż wyrośnie.

Piec w 200 stopniach przez 40 min.

Przepis pochodzi z książki Radość Gotowania – TM 31