Zapiekanki ze szpinakiem i pieczarkami
Będzie prosto, pysznie i odżywczo! Zresztą, kto nie lubi grzanek 🙂 My uwielbiamy, a ta wersja jest zdecydowanie warta wypróbowania.
A Wy macie swój ulubiony pomysł na grzanki?
ZAPIEKANKI ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI
Składniki (1 porcja):
– 3-4 pieczarki (ok. 70 g),
– 2 garści szpinaku (50 g),
– pół łyżeczki oliwy,
– 3 kromki pieczywa, np. chleb graham (90 g),
– 40-50 g tartej mozzarelli.
Do podania: keczup + dodatkowa porcja warzyw (np. ogórek kiszony).
Wykonanie:
1. Pieczarki i szpinak posiekać i poddusić na patelni z oliwą, przyprawiając solą i pieprzem.
2. Podduszone warzywa ułożyć na pieczywie, dodać ser i zapiec w piekarniku.
3. Podawać z wybranymi dodatkami.
Przybliżone wartości odżywcze (bez dodatków): 380 kcal, 23 g białka, 12 g tłuszczu, 42 g węglowodanów (w tym 8,2 g błonnika).