Deser ciasteczkowo-borówkowy z ricottą
Dziś pomysł na deser, nie tylko na weekend. Przepis będzie szybki, letni i pyszny. Warto włączać do swojej diety borówki, ponieważ mają niski indeks glikemiczny, zawierają antocyjany o działaniu przeciwutleniającym, sporo witaminy E, niacyny oraz błonnika pokarmowego.
Lecimy z deserem!
SKŁADNIKI na 3 średnie porcje, lub 2 duże, pełniące funkcje śniadaniowe:
– 1 opakowanie ricotty (250 g),
– 1 kubek skyru naturalnego (150 g),
– 2 łyżeczki erytrytolu lub ksylitolu,
– 1-2 łyżki soku z limonki lub cytryny,
– 60-70 g ciastek zbożowych (np. Belvita lub w wersji bez cukru Sante Fit lub Vitanella wielozbożowe),
– 2 łyżeczki masła orzechowego (30 g) + 2-3 łyżki mleka,
– 3 garści borówek amerykańskich lub jagód.
WYKONANIE:
1. Ricottę, skyr, słodzik i sok z limonki razem zmiksować.
2. Ciasteczka pokruszyć lub zmielić w melakserze.
3. Masło orzechowe dokładnie wymieszać z odrobiną mleka, aby miało lekko lejącą konsystencję.
4. W wysokiej szklance/słoiczku układać warstwami masę serkową, ciasteczka, masło orzechowe i owoce. Warto schłodzić przed podaniem.
A jeśli lubisz tego typu proste desery, koniecznie zobacz nasze podobne propozycje:
Pudding z tapioki
Kulki kokosowe a’la bounty
Lody truskawkowo-bananowe
Pudding chia z ananasem